Educație

Microbuze pentru elevi în toate comunele Clujului! Primarii nu mai au nicio scuză să nu trimită copiii la școală!

Poveștile emoționante ale elevilor nevoiți să meargă kilometri întregi pe jos pentru a ajunge la școală devin istorie, la Cluj. Peste 60 de comune din județ vor beneficia de microbuze electrice pentru elevi, printr-o investiție a Consiliului Județean Cluj cu bani din PNRR.

Microbuze electrice pentru elevi în toate comunele Clujului! FOTO: Facebook/ Cosmin Alexandru Iancu Microbuze electrice pentru elevi în toate comunele Clujului! FOTO: Facebook/ Cosmin Alexandru Iancu

 

 


Accesul la educație nu a fost niciodată mai ușor pentru copiii din zonele izolate ale județului Cluj. Printr-un proiect finanțat cu bani din PNRR, Consiliul Județean Cluj achiziționează microbuze electrice pentru 59 de unități administrativ-teritoriale, pentru a facilita transportul elevilor, cu precădere pentru cei din zonele izolate, cu o populație scăzută.

 


Într-o primă etapă a programului, au fost achiziționate microbuze electrice pentru 34 de comune clujene. Obiectivul proiectului, enunțat de președintele CJ Cluj Alin Tișe, este facilitarea accesului elevilor la învățare, lucru care va contribui, implicit,  la reducerea absenteismului și a abandonului școlar: „Ne dorim dezvoltarea continuă a infrastructurii educaționale și adaptarea acesteia la cerințele actuale, astfel că ne preocupăm constant de identificarea unor surse financiare care să ne ajute în demersul nostru”, a transmis Alin Tișe, în vara acestui an.   

Microbuzele școlare electrice sunt o variantă prietenoasă cu mediul și cu un consum de energie redus, având o capacitate de 16+1 locuri. Achiziționarea celor 34 de microbuze a fost posibilă datorită finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, având o valoare totală propusă de 36.442.179,20 lei, inclusiv TVA.


Comunele cu care forul județean a încheiat acorduri pentru a beneficia de autobuze electrice pentru transportul elevilor la școală sunt: Chiuiești, Sînpaul, Cămărașu, Poieni, Cășeiu, Mărișel, Iara, Beliș, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Așchileu, Negreni, Mănăstireni, Rîșca, Aluniș, Vad, Mociu, Căianu, Băișoara, Ciurila, Luna, Ciucea, Sic, Aghireșu, Chinteni, Izvoru Crișului, Cojocna, Tureni, Iclod, Frata, Geaca, Mihai Viteazu, Săcuieu, Moldovenești.

Solicitare pentru cumpărarea a încă 25 de microbuze

Duminică, 10 septembrie, consilierii județeni au aprobat un nou proiect ce vizează achiziționarea de microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj. Este vorba de achiziționarea a încă 25 de microbuze electrice pentru elevi.


„Prin intermediul acestui proiect ne propunem să contribuim în plus la asigurarea egalității de șanse pentru toți copiii, prin facilitarea accesului elevilor la învățare. Educația este singura șansă reală de reușită sigură în viață, motiv pentru care elevii din toate comunitățile rurale, chiar și din cele mai îndepărtate sau cu o populație scăzută, trebuie să beneficieze de un acces facil la școală. În acest scop, alături de cele 34 de microbuze școlare recent obținute de Consiliul Județean prin PNRR, urmărim să mai obținem încă 25, tot din fonduri nerambursabile, la fel de prietenoase cu mediul și cu un consum redus de energie”, a arătat Alin Tișe. 

Valoarea totală a proiectului inițiat de Consiliul Județean Cluj este de 25.000.000 de lei. În cazul declarării acestuia ca și câștigător, finanțarea nerambursabilă asigurată de Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu va fi în procent de 100%. Comunele care vor beneficia de cele 25 de microbuze vor fi anunțate ulterior.


Acces facil și sigur la educație, pentru toți copiii clujeni

Prin aceaste proiecte, Consiliul Județean Cluj urmărește asigurarea egalității de șanse pentru toți copiii din județ, indiferent de localitatea lor de proveniență. Astfel, este preconizat că absenteismul și abandonul școlar se vor reduce semnificativ, indiferent de localitatea de origine a elevilor sau de școala pe care o frecventează. Chiar și cel mai izolat sat din județ ar trebui să poată asigura transportul în siguranță și confort a elevilor spre și de la școală, oferindu-le șansa la educație. 

Mai mult, poveștile emoționante ale elevilor nevoiți să meargă kilometri întregi pe jos, prin zăpadă sau noroi, pentru a ajunge la școală vor deveni istorie. Totodată, aceste microbuze electrice vor contribui la protejarea mediului înconjurător.

Această investiție semnificativă în educație va aduce beneficii reale pentru elevi, părinți și comunitățile locale din Cluj, contribuind la creșterea calității învățământului și la reducerea abandonului școlar.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

25 de microbuze electrice noi pentru elevii clujeni, din fonduri nerambursabile

abonare newsletter