Educație

Bacalaureat 2023. Luni se afișează rezultatele inițiale la examenul maturității

Rezultatele la examenul național de Bacalureat 2023, înainte de contestații, vor fi afișate luni în centrele de examen.

Rezultatele la Bacalaureat 2023, înainte de contestații, afișate luni, 3 iulie/Foto: monitorulcj.ro Rezultatele la Bacalaureat 2023, înainte de contestații, afișate luni, 3 iulie/Foto: monitorulcj.ro

 

 


La nivel național, mai bine de 130.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, care a debutat luni, 26 iunie, cu prima probă scrisă la Limba română

 


Rezultatele inițiale la examenul de Bacalaureat vor fi afişate luni, până la ora 12:00, în centrele de examen şi online pe www.bacalaureat.edu.ro, iar contestaţiile pot fi depuse și transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Potrivit Ministerului Educaţiei, candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.


Afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor, este programată pentru data de 7 iulie, în centrele de examen şi online pe www.bacalaureat.edu.ro.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii cumulat, respectiv:
recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.


Afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, în conformitate cu prevederile GDPR de protecție a datelor. 

Numărul tinerilor care s-au înscris la Bacalaureat 2023 este de peste 130.500, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației duminică, în ajunul primei probe scrise de la examen. Peste 32.000 de tineri, înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar, nu s-au înscris la Bacalaureat.


Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul în învăţământul superior, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Sesiunea August 2023 a Bacalaureatului este programată în perioada 16-29 august, iar încrierea candidaților va începe în 17 iulie 2023. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 4.000 de elevi clujeni au susținut prima probă scrisă la BAC 2023. Zeci de absolvenți nu s-au prezentat la examen

Peste 32.000 de tineri, înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar, nu s-au înscris la Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, cu prima probă scrisă la Limba română

485 de elevi clujeni au susținut proba la limba maternă la BAC 2023. 4 absolvenți nu s-au prezentat la examen

abonare newsletter