Educație

Grevă de avertisment în școli, înaintea declanșării GREVEI GENERALE. Ministrul Educației anunță negocieri

Profesorii deschid, miercuri, greva de avertisment, timp de două ore, în școli. Greva generală din învățământ va începe luni, 22 mai. Ministrul Educației Ligia Deca anunță demararea negocierilor

Grevă de avertisment în școlile din țară. Ministrul Educației anunță negocieri înaintea declanșării grevei generale/Foto: portalinvatamant.ro Grevă de avertisment în școlile din țară. Ministrul Educației anunță negocieri înaintea declanșării grevei generale/Foto: portalinvatamant.ro

 

 


Sindicatele din învățământ organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii.

Este prima măsură convenită de profesorii și cadrele didactice din România, înaintea declanșării grevei generale care ar putea perturba grav finalul anului școlar. 


După ce federațiile sindicale au amenințat cu declanșarea grevei pe timp nelimitat, ministrul Ligia Deca a anunțat negocieri. 

„Am semnat Ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. (...) 


Vom invita, în zilele următoare, reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. Suntem convinşi că, prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, vom găsi cele mai bune formule”, a declarat, marți, Ligia Deca, la Palatul Parlamentului. 

Anunţul referitor la greva de avertisment a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor mai mari federaţii sindicale din Educaţie.


Pentru declanșarea grevei generale, programate să înceapă luni, 22 mai, s-au pronunțat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

Un număr de 75.400 de cadre didactice nu vor intra miercuri la ore între 11.00 și 13.00. Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni în grevă generală. 


Mii de profesori în grevă la Cluj

Potrivit sindicaliștilor, în județul Cluj vor intra în grevă de avertisment 6.000 de profesori. 67% dintre aceștia și-au dat acordul pentru declanșarea grevei generale în 22 mai.

Ligia Deca a făcut apel către profesori să supravegheze elevii, chiar dacă deschid greva de avertisment. 

Elevii susțin în această perioadă examenele specifice din cadrul Evaluării Naționale. De asemenea, în desfășurarea este și examenul Bacalaureatului special 2023

Potrivit sindicaliștilor, universitățile se vor alătura grevei declanșate de cadrele didactice din învățământul preuniversitar. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Apel pentru părinți. „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”. Examenele naționale ar putea fi bulversate. Și universitățile intră în grevă!

Grevă de avertisment în învățământ. Zeci de mii de profesori nu intră la ore mâine, între 11 și 13

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat, pentru participanții la loturile olimpice, începe cu proba scrisă la Limba maternă

Peste 6.000 de elevi din clasele a IV-a susțin probele scrise din cadrul evaluării naționale, la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter