Educație

Cu ce mai rămân elevii la terminarea liceului? Fizica, chimia sau biologia și geografia ar urma să fie eliminate din programă, logica și psihologia nu se vor mai studia deloc

Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, iar psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, document obținut de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.


Este vorba despre draftul cu numărul 12 din data de 25 aprilie 2023. Precizăm că acesta este un document în lucru și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit observațiilor din proiect, în clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu.


În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia sunt scoase din trunchiul comun și sunt adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului amintit mai sus.

Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră, conform sursei citate. Nu este clar cum se va face organizarea acestor ore în orarul elevilor și al profesorilor, având în vedere opțiunile elevilor.


Deși se numește „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”, o parte din ofertă se bazează pe discipline tradiționale, care erau și până acum: matematică, chimie, fizică, biologie, informatică.

Totodată, elevii de clasa a XII-a au o oră de pregătire pentru universitate, oră inclusă în curriculum la decizia elevului din oferta școlii.


În privința istoriei din trunchiul comun, sunt menționate următoarele:

  • clasele a IX-a și clasa a X-a centrate pe Istoria universală;
  • clasa XI – Istoria secolului XX cu focus pe 2 teme principale: Istoria Holocaustului; Istoria Comunismului;
  • clasa XII – Istorie legată de specialitatea profilului – ex: Istoria muzicii, Istoria artei, Istoria științei și tehnicii, Istoria sportului, Istoria dansului, Istoria bisericii, Istoria culturii. Toate temele includ referiri la istoria României.

O altă modificare se referă la elevii care aleg să nu studieze disciplina Religie. Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii cuprinde disciplina „Perspective globale”. Această disciplină este dedicată elevilor care aleg să nu participe la orele de religie, fiind organizată în paralel.


De menționat este că elevii vor avea două ore de sport incluse în curriculum pentru dezvoltare personală: 1 oră pentru formarea de competențe generale și specifice sportului și 1 oră destinată jocurilor de echipă.

În cei patru ani de liceu, limba modernă 1 va avea, în trunchiul comun, 3 ore pe săptămână, iar limba modernă 2 va avea 2 ore pe săptămână, potrivit proiectului. În prezent, limba modernă 1 are, în trunchiul comun, 2 ore pe săptămână (clasele IX-XII), iar limba modernă 2 are 1 oră în clasele a IX-a și a X-a și 2 ore în ultimii doi ani de liceu.

Psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu

Disciplinele „logică” și „psihologie” nu ar mai fi studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Cele două discipline nu mai apar în categoria disciplinelor socio-umane.

Astfel, la profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:

clasa IX – sociologie;
clasa X – educație financiară și antreprenorială;
clasa XI – filosofie / gândire critică / etică;

Acest lucru înseamnă că există posibilitatea ca cele două discipline să nu mai fie la examenul de bacalaureat.

În prezent, logica este studiată în clasa a IX-a, psihologia în clasa a X-a, economia în clasa a XI-a, sociologie în clasa a XI-a și filosofia în clasa a XII-a.

În ianuarie, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au propus cursuri la alegere din noul curriculum la decizia elevului din oferta școlii, astfel încât să poată fi urmate de grupe de minimum 15 elevi din clase diferite.

În mai 2022, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța faptul că va crește curriculumul la decizia școlii până spre 30%, din 2024: „Pentru susținerea performanței, vom avea un procent poate crescut de la 2-3-4% pondere a curiculumului la dispoziția scolii până spre 30%, astfel încât elevii să își poate alege acele discipline unde să poată să facă performanță, unde să spunem, materia va fi mai concentrată, dar pentru trunchiul comun sunt convins că materia va fi simplificată,” spunea Sorin Cîmpeanu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 a fost modificat. Când vor avea loc înscrierile

Cum s-au descurcat elevii de clasa a XII-a la simularea bacalaureatului? Note mai bune față de anul trecut. Ministerul Educației, către școli: „Rezultatele vor fi analizate obligatoriu”

Matematica, probă obligatorie la bacalaureat?

Ultimele Stiri
abonare newsletter