Economie

Amendamentele la Legea Bugetului pe 2020 aduc bani în plus pentru proiectele din Cluj

Bani pentru Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca şi pentru podul peste râul Arieş, de la Turda, în urma unor amendamente la Legea Bugetului.

Amendamentele la Legea Bugetului pe anul 2020 aduc bani în plus pentru proiectele din Cluj, sursă foto: Facebook BCU Cluj-Napoca Amendamentele la Legea Bugetului pe anul 2020 aduc bani în plus pentru proiectele din Cluj, sursă foto: Facebook BCU Cluj-Napoca

Guvernul Orban a aprobat suplimentarea cu 4 milioane de lei a fondurilor necesare pentru construirea unui corp nou al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, în urma unui amendament depus de senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu, la Legea Bugetului de Stat pe anul 2020.

„Din cauza subfinanţării din ultimii doi ani, lucrările începute au fost blocate într-o fază care poate genera probleme majore pentru întreaga zonă centrală a oraşului. Construcţia trebuie să ajungă, de urgenţă, până la nivelul zero, pentru a putea consolida strada Clinicilor, unde se află reţelele de utilităţi care deservesc toate clinicile medicale din zonă, care ar putea fi grav afectate de eventuale tasări sau deplasări de teren”, a explicat Mihai Goţiu.


Suma necesară pentru această etapă a investiţiei este de 10 milioane de euro, din care, pentru 2020 erau prevăzuţi, iniţial, doar 2 milioane, insuficient pentru ca firma să continue lucrările. În timpul discuţiilor şi negocierilor cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, s-a agreat suplimentarea cu 4 milioane de lei a sumei alocate iniţial, urmând ca restul de 4 milioane de lei să fie prinşi la rectificarea bugetară în condiţiile în care lucrările se află în grafic.

Pod reînnoit peste Arieș la Turda

La capitolul întreţinerea drumurilor naţionale, Mihai Goţiu a solicitat alocarea sumei de 8,152 milioane de lei (cu TVA) pentru reparaţiile care trebuie făcute la podul de peste râul Arieş de pe DN1, din municipiul Turda, unde se circulă, alternativ, pe un sens, „pe propria răspundere”, în condiţiile în care expertizele tehnice arată că circulaţia nu se desfăşoară în condiţii de siguranţă.


„Nu va mai fi nicio scuză dacă lucrările capitale la podul peste Arieş de la Turda nu vor începe de urgenţă şi nu vor fi finalizate la termen, în condiţiile în care, în urma corespondenţei oficiale purtate anul trecut cu fostul Guvern PSD, am fost informat că există proiect, s-a semnat contractul, mai e nevoie doar de fonduri pentru a începe lucrările. Dincolo de disconfortul major pentru conducătorii auto şi cetăţenii din Turda, ne confruntăm cu o situaţie care poate să se transforme, oricând, într-o tragedie”, a completat senatorul clujean.

De asemenea, printre amendamentele sistemice ale USR care au mai fost preluate de PNL în Legea Bugetului de Stat pe 2020 se mai numără fondurile pentru modernizarea şcolilor şi pentru programul de dotare cu aparate de monitorizat diabetul la copii – amendament depus de deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.


„Nu, nu e suficient pentru tot ce înseamnă o schimbare majoră de paradigmă în politicile de mediu și de luptă împotriva schimbărilor climatice, dar n-au intrat zilele în sac și, sunt convins, cu sprijinul vostru, vom menține presiunea constantă pentru implementarea măsurilor pentru care s-au alocat bani și pentru alte proiecte și măsuri importante în domeniu, în 2020” – Mihai Goțiu, senator USR de Cluj

CITEȘTE ȘI: Fantomele de la BCU

abonare newsletter