Actualitate

Fantomele de la BCU

Poveştile despre Cluj spun că Biblioteca Lucian Blaga din centrul oraşului este bântuită de două fantome. O tânără de 20 de ani şi un bibliotecar bătrân „citesc” cărţile vechi din bibliotecă.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând cărţi foarte rare. Biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2100 locuri pentru cititori în sediul central și în filiale.

„Clădirea Bibliotecii Lucian Blaga a fost ridicată între 1906-1908, extinsă în 1960 şi ar avea nevoie de extindere şi acum”, a spus profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.


Profesorul de istorie a povestit, în cadrul unui tur ghidat, despre legenda care spune că în Biblioteca Lucian Blaga există fantoma unei tinere de 20 de ani.

„Aici avem două poveşti frumoase. Holurile acestei biblioteci sunt bântuite de stafii. Prima spune că fiica Charlottei Veszeleny, căsătorită Bethlen, numită Ana, studentă fiind, a murit la vârsta de 20 de ani de o boală incurabilă. Martorii, bibliotecarii şi nu numai spuneau că noaptea se aud zgomote şi este duhul acestei studente”, a menţionat Vladimir Bogosavlievici.


De asemenea, tot în interiorul bibliotecii ar fi şi fantoma unui bibliotecar bătrân.

„Mai este o poveste a unui bibliotecar mai bătrân, care în Primul Război Mondial a fost chemat la oaste, deşi baremul vârstei era destul de ridicat. Se pare că a fost împins din invidie de către directorul de atunci al instituţiei şi nevrând să participe la conflagraţie, Joszef s-a sinucis şi lumea spune că duhul său bântuie în bibliotecă”, a povestit Vladimir Bogosavlievici.

Etichete: cluj napoca
abonare newsletter