Economie

„Perla coroanei” județului Cluj, Aeroportul, își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Societățile și regiile din subordinea Consiliului Județean Cluj nu fac, cumulat, profitul Aeroportului Internațional Cluj. Consiliul Județean se încăpățânează să pompeze bani în proiecte falimentare.

Șase societăți din subordinea Consiliului Județean Cluj  - Societatea Pază și Protecție SRL, Centrul Agro Transilvania SA, Univers T, Drumuri și Poduri Cluj SA, Tetarom Sa, Compania de Apă Someș - nu reușesc să atingă, darămită să depășească, profitul propus pentru acest an de o singură regie. Vorbim de Aeroportul Internațional Avram Iancu Clu-Napoca, care, în 2018, și-a calculat un profit brut de peste 4 milioane de euro. Cu toate acestea, potrivit proiectului de buget, conducerea Consiliului Județean a ales să nu aloce niciun ban aeroportului în acest an, preferând să susțină proiecte falimentare.

O analiză a bugetelor de venituri și cheltuieli la societățile și regiile autonome aflate în subordinea Consiliului Județean arată dimensiunea dezastrului la acești operatori economici, care. în ciuda veniturilor modeste și a managementului defectuos continuă să fie susținute și unde, în continuare, se pompează bani publici.


Cea mai proastă situație este la Societatea de Pază și Protecție, aflată la un pas de insolvență, care și-a calculat un profitul brut pentru anul 2018 de 1.000 de lei. Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, Societatea de Pază și Protecție SRL a estimat însă cheltuieli de 3 milioane de lei.

Societatea Univers T și-a estimat un profit brut de 517.000 lei, la un nivel total al cheltuielilor de 8 milioane lei.


Compania de Apă Someș SA a calculat că va obține un profit de 10,8 milioane de lei, iar Tetarom SA de 2,3 milioane lei.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a calculat un profit de 18,4 milioane lei.


„Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2018 sunt în sumă de 102,5 milioane lei. Nivelul total al cheltuielilor pentru anul 2018 a fost estimat la suma de 84,1 milioale lei. Profitul brut estimat pentru anul 2018 este de18,4 milioane lei. Investițiile noi pentru anul 2018 sunt în sumă de 113 milioane lei, fiind propuse a fi efectuate din surse proprii de finanțare în sumă de 52,8 milioane lei, din fonduri europene în sumă de 44,9 milioane lei și din surse neutilizate an precedent în sumă de 15,2 milioane lei”, transmite conducerea Aeroportului.

Cu toate acestea, potrivit proiectului de buget pe anul 2018, Consiliul Județean nu a alocat niciun ban Aeroportului. Dacă în anii precedenţi aeroportul primea finanţare de la bugetul judeţean pentru cheltuieli de capital sau pentru finanţare de rute noi, anul acesta instituţia nu mai este menţionată în proiectul de buget.


Aeroportul nu va primi bani nici măcar pentru exproprieri pentru terenurile necesare prelungirii pistei până la 3.500 de metri sau în vederea realizării documentaţiei cadastrale pentru devierea Someşului.

Directorul aeroportului clujean avertiza la începutul acestui an că mai multe companii aeriene îşi schimbă flota, iar noile avioane nu vor putea ateriza decât cu restricţii la numărul de pasageri.


David Ciceo spunea că devierea Someşului şi extinderea pistei sunt vitale în acest moment pentru dezvoltarea aeroportului și că, fără extinderea pistei, nu se va putea atinge ţinta de 7 milioane de pasageri în 2030.

În 2017, Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat un trafic total de 2,69 milioane de pasageri, în creştere cu 43% faţă de anul 2016, când s-au înregistrat 1,88 milioane.

Profitul brut estimat pe anul 2018 la societățile/regiile autonome din subordinea Consililiului Județean Cluj

Societăți/regii autonome                                      Profit brut 2018

Societate de Pază și Protecție  SRL                          1.000 lei

Centrul Agro Transilvania Cluj SA                             436.960 lei

Societatea Univers T                                              517.000 lei

Societatea Drumuri și Poduri Cluj SA                      1.277.000 lei

Societatea Tetarom SA                                          2.330.000 lei

Compania de Apă Someș SA                               10.876.000 lei

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj               18.434.770 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter