monitorulcj.ro Menu

Terapia cu rosii (I)

Previn cancerulRosiile nu ne lipsesc de la masa, le consumam in cantitati mari, acum e vremea lor, sint ieftine si foarte gustoase. Dar nu stim ce miracol farmaceutic ascund sub coaja lor aceste legume atit de populare. Rezultatele celor mai noi cercetari arata ca rosiile previn si vindeca o multitudine de boli carora nici stiinta medicala nu le-a venit de hac. Banalele rosii au efecte terapeutice uluitoare, constituind o adevarata revolutie in tratarea multor afectiuni. Inclusiv a cancerului. Un studiu recent arata ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari si mai bine realizate din lume.Un aliment plin de medicamenteAproape 90% din continutul rosiei este apa, in care e dizolvata o adevarata colectie de vitamine, minerale, enzime. Dintre cele mai importante sint vitamina A (utila in buna functionare a ochilor si proceselor endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6, protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale singelui). Rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avind un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde sa revolutioneze industria farmaceutica. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decit celebra vitamina C, protejind extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).Salata, suc sau bulionRosiile pot fi mincate sub forma de salate, cu ulei si sare. O portie pentru un adult cintareste cam 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari. Intr-o cura de rosii se consuma intre 500 si 1.000 de grame de rosii pe zi, sub forma de salata si suc. Sucul proaspat se poate obtine cu masina speciala de suc sau cu o clasica masina de tocat carne, filtrind prin tifon legumele zdrobite, dar si cu ajutorul mixerului, sau cu storcatorul. Indiferent de metoda prin care a fost obtinut, sucul de rosii trebuie consumat proaspat, cite un pahar (200 ml) inainte de masa sau in timpul mesei. Sucul conservat sau bulionul se recomanda doar daca e preparat in casa, sterilizat prin incalzire si pastrat in sticla etansa, fara conservanti chimici. Bulionul pierde o parte din proprietatile terapeutice initiale ale rosiei (enzimele si mare parte din vitamine se degradeaza termic), insa unele substante pretioase, printre care si faimoasa licopina, se pastreaza.Inima mai sanatoasaUn studiu recent arata ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari si mai bine realizate din lume. Rosiile previn si vindeca boala canceroasa, in general. S-a descoperit faptul ca licopina din rosii previne si cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, de plamini. Consumul frecvent de rosii proaspete, coapte in conditii naturale, si nu de sera, creste rezistenta oaselor si articulatiilor, imbunatatind asimilarea calciului si inhibind procesele degenerative. Cine consuma rosii multe are inima mai sanatoasa, cu batai regulate, si e mai putin expusa bolilor cardiovasculare care apar o data cu avansarea in virsta. Licopina, vitamina B6, vitamina C si alte substante continute de rosii ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de singe. Cei care consuma rosii prezinta un risc de 2-3 ori mai scazut de a suferi afectiuni degenerative ale vaselor de singe si accidente vasculare, iar media de viata este mult mai ridicata decit in rest. — Va urma

comments powered by Disqus