monitorulcj.ro Menu

Terapia cu spice (III)

Orez pentru boli digestive si reumatismOrezul are 80% amidon, continut mic in substante azotoase si putin sodiu. In schimb, contine mult zinc si fluor. Orezul crud este detoxifiant, diuretic, hipotensor si energetic, combate obezitatea. Prezenta celulozei in cantitati mici il face sa fie folositor in afectiuni intestinale. Maceratul de orez este cunoscut ca excelent depurativ. Contine vitamine (A, B1, B2, B6) si minerale (fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, sulf, mangan, iod, zinc, clor, fluor). Actiunea terapeutica a maceratului de orez include efecte antitoxice, constrictoare, hipotensive si chiar antitumorale. Este indicat intern in guta, cresterea ureei si acidului uric in singe, reumatism, hipertensiune arteriala, diaree si tumori. Este contraindicat in constipatie si hipotensiune arteriala. Se spala boabele de orez in cantitatea necesara pentru o zi de tratament si se pun la macerat intr-un borcanel cu apa rece, timp de 5 zile, schimbind zilnic apa. Se administreaza sub forma de decoct 10-20% (2-6 linguri la 0,5-1 l de apa), de 2-3 ori/ zi, intre mese, timp de 1-4 saptamini. Tratamentul poate fi reluat numai dupa o pauza de 1-2 saptamini.Mamaliga alunga gripaPorumbul germinat contine vitaminele B si E, lecitina, minerale, proteine, acizi nucleici, fibre, enzime, glucide si lipide. Se opune cresterii colesterolului, regleaza secretiile tiroidei si asigura buna functionare a organelor genitale. Este indicat in ateroscleroza, avitaminoze, nevroze, obezitate, gastrita si ulcer, dischinezie biliara, constipatii, intoxicatii, afectiuni ale aparatului respirator si tulburari sexuale. Se administreaza la fel ca griul germinat. In medicina populara romaneasca se stie ca racelile care nu cedeaza la nici un tratament se vindeca prin aplicarea unei cataplasme cu mamaliga calda. Pe pieptul bolnavului se pune un stergar subtire sau un tifon, peste care se intinde un strat gros de mamaliga, atit de fierbinte cit se poate suporta, dupa care se acopera cu un material impermeabil si o patura. Se tine o jumatate de ora. Tratamentul este bun in cazuri de bronsita acuta, gripa, pneumonie, tuse cronicizata. Aplicat in zona rinichilor, trateaza colicile renale si nefritele, iar pe zona inferioara a abdomenului, e remediu rapid pentru anexite si cistite.Cura cu griu incoltitPentru preparare, se spala mai intii cerealele si se pun la inmuiat timp de 24 de ore, intr-un vas cu apa calda. Se clatesc, se asaza pe un platou de faianta, sticla, lemn sau lut (in nici un caz metal) si se acopera cu o bucata de tifon umeda. Se umezeste zilnic tifonul, pentru a mentine umiditatea necesara incoltirii. Cind germenul ajunge la 1-2 mm (in general dupa 3-4 zile vara si 5-6 zile iarna), cerealele se pot consuma ca atare sau asociate in cadrul altor remedii. Cantitatea necesara pentru consum va fi preparata zilnic. Se administreaza la adulti 4-6 linguri, iar la copii, 2-3 linguri, de 3 ori pe zi, la mesele principale, timp de 1-3 saptamini. In varianta dr. Schimdt din Elvetia, griul incoltit cu coltii de 1 mm, se spala de citeva ori si se da prin masina de tocat. Se amesteca cu lapte fiert, in proportie de 1:1. Peste terci se aduga miere. Cura dureaza 3-4 saptamini.Cura de slabire cu boabe de orezIn 60 de zile, in functie de organism, se pot elimina lent 6-14 kg, fara fenomene secundare neplacute. Conditia este ca aceasta cura sa inceapa, in a treia zi dupa luna plina si niciodata cind luna este in crestere. Se vor evita dulciurile, piinea si sarea in exces si se va face zilnic o plimbare pe jos de cel putin 30 minute in ritm alert. Cura consta in inghitirea zilnica, dimineata, pe stomacul gol, cu putina apa, a unui anumit numar de boabe de orez nefierte – un bob in prima zi, doua in a doua zi, pina la 30, dupa care numarul lor descreste progresiv. Ritualul se face zilnic la aceeasi ora, apoi, timp de doua ore, nu se maninca. Stiati ca...• Principalul carburant al creierului, glucoza, il putem lua din cereale? • 1/2 cana de fulgi de ovaz contine 140 calorii? • Cei care consuma fulgi de cereale la micul-dejun maninca mai putin la prinz? • Pentru o buna digestie, la fiecare portie de cereale, trebuie sa bei un pahar cu lichide (lapte, suc de fructe, ceai sau apa)? • Porumbul a inceput sa fie folosit in Tarile Romane abia dupa 1700? • Orzul verde contine de 11 ori mai mult calciu decit laptele si de 7 ori mai multa vitamina C decit portocalele?

comments powered by Disqus