monitorulcj.ro Menu

Filme europene la Sibiu

Festivalul Filmului European va anima Sibiul, in perioada 17 - 20 mai. In cadrul editiei din acest an, a fot inclus si proiectul de filme documentare al organizatiei Slow Food. Potrivit organizatorilor, anul acesta festivalul cuprinde doua sectiuni. „Diversitate gastronomica si cinematografica", care va include filme cu subiecte adiacente artei culinare, si sectiunea de filme de scurt metraj, „Europa la liceu". Deshiderea oficiala a Festivalului va avea loc miine, in Piata Mare, cu o proiectie in care va fi prezentat mesajul Altetei Regale, Printul de Wales. In jurul orei 20.30, vor intra in scena filmele documentare Slow Food. La ceremonia de deschidere vor participa si Giorgio Ficcareli, reprezentantul Comisiei Europene, Radu Roatis Chetan, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dar si primarul Klaus Johannis. In atentia cinefililorCele sase pelicule europene vor rula in Pavilionul Sibiu 2007. Scurt-metrajele au mai fost prezentate la Bucuresti, in cadrul editiilor din anii trecuti. Potrivit organizatorilor, Capitala Culturala Europeana nu a fost aleasa la intimplare. „Anul acesta, este pentru prima data cand organizam Festivalul Filmului European ca mod de celebrare a Zilei Europei, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Trebuia sa facem ceva special, de aceea ne-am gindit sa imbinam cinematografia cu arta culinara, pentru ca aceste doua instrumente sint cele mai sugestive pentru a celebra diversitatea culturala", a spus Giorgio Ficcareli. Cinematografie si bucatarieIn antiteza cu „fast food", organizatia Slow Food lupta pentru salvarea biodiversitatii gastronomice, amenintata de cultura fast-food. Slow Food are mai bine de 100.000 de membri din 150 de tari, printre care si Romania. Documentarele prezentate in premiera la Sibiu pun accent pe gastronomie, ca instrument de identitate a unui popor. „Slow Food inseamna hrana curata, buna si dreapta. Miscarea de tip slow-food propune valori pe care noi le-am uitat. Masa in familia si placerea de a socializa in jurul unor mincaruri delicioase", este de parere Daniela Bacanu, reprezentant Slow Food Romania. Bunatati in DumbravaPe tot parcursul festivalului, in muzeul din Dumbrava va fi amplasat un cort plin de bunatati pregatite de specialistii de la ANTREC. Vineri, la ora 16, specialistii in gastronomie vor pregati o mincare aparte. Un bulz de zece metri, pentru care se vor folosi 250 de kilograme de brinzeturi. Simbata seara, se va gati tochitura moldoveneasca, iar duminica, mincam cirnati si pastrama de oaie. „Sibienii pot degusta gratis si lua acasa, contra cost, aceste mincaruri", a anuntat Corneliu Bucur, directorul CNM Astra. Editia din Sibiu a Festivalului Filmului European este realizata in cooperare cu Uniunea Cineastilor din Romania, Primaria Sibiu, Asociatia Sibiu 2007, Complexul Muzeal Astra, Institutul Cultural Roman, Centrul Cultural German din Sibiu, Muzeul Taranului Roman si Ambasadele din statele membre si candidate la UE. Programul FestivaluluiMiine, de la ora 20.30, in Piata Mare vor fi difuzate documentarele Slow Food. Vineri, de la ora 19, in Pavilionul 2007, va fi proiectat scurt-metrajul „Hranim lumea" (Austria, 2005), iar de la ora 21.30, „Cararile luminii" (Ungaria 2005). Simbata, la aceleasi ore, vor fi difuzate peliculele „Festinul Babettei" (Danemarca, 1987) si „A noua zi" (Germania, 2004). Festivalul va fi incheiat, duminica, de „Proprietate particulara" (Franta, 2006) si „A doua noapte a nuntii" (Italia, 2005).

comments powered by Disqus