monitorulcj.ro Menu

Locuri de munca in SUA pentru studentI

Care sint conditiile de participare?Ca sa te inscrii in acest program trebuie sa indeplinesti citeva conditii, nu foarte exigente. Astfel, trebuie sa ai intre 18 si 30 de ani, sa cunosti limba engleza la un nivel mediu, atit scris, cit si vorbit. Trebuie sa fii student, masterand sau doctorand la zi, la o facultate de stat sau particulara, acreditata sau in curs de acreditare. In acest program, nu se pot inscrie decit cei care au o situatie buna la scoala.Firmele te ajutaDaca indeplinesti aceste conditii, trebuie sa iti alegi programul pe care vrei sa-l urmezi. Pentru aceasta trebuie sa mergi la una dintre firmele care intermediaza astfel de programe. Acolo trebuie sa completezi un formular in care iti treci datele personale si pe cele ale unei persoane de legatura din tara. Mai treci si testul care iti verifica nivelul de cunoastere al limbii engleze si trebuie sa dovedesti cu acte studiile pe care le-ai facut pina in prezent. O data inscris, mai trebuie doar sa-ti alegi job-ul pe care il doresti in Statele Unite. Majoritatea locurilor de munca sint in industria serviciilor si a turismului. Astfel, poti lucra in hoteluri, parcuri de distractii, restaurante, magazine, cazinouri, supermarketuri. Locul de munca ti-l poti alege din tara, pe baza formularului pe care il completezi la inscriere. Inscrierile se pot face pina in luna aprilie, cind se pare ca oferta de locuri de munca pe care o are firma se va epuiza. Pentru luna martie mai sint locuri disponibile, asa ca poti merge oricind vrei. Dar in fiecare zi oferta se imputineaza, ne-au spus reprezentatii firmei.Ce acte iti trebuie?Pe linga formular, mai trebuie sa pui in dosar un CV cit mai detaliat, in limba engleza, in doua exemplare. Iti mai trebuie o adeverinta cit mai recenta de la facultate, o copie dupa actul de identitate. Mai trebuie sa depui si contractul de munca completat si semnat de catre angajatorul american, daca il ai deja, daca nu, il poti depune dupa semnarea lui. In dosar trebuie sa ai patru poze, in care sa zimbesti, si cazierul juridic, in original. Unele firme cer si referinte de la locul de munca, daca este cazul.Obtinerea vizeiO data inscris in program, urmeaza partea „formala", adica obtinerea vizei de la Ambasada SUA din Bucuresti. In cazul in care indeplinesti criteriile de alegere, nu ai de ce sa-ti faci probleme pentru viza. Din totalul de studenti care fac cerere de viza, mai putin de 9% nu o primesc, si asta din cauza situatiei scolare slabe. O data ce ai luat viza, te poti considera cu un picior dincolo de ocean.Perioada de muncaAngajatorii americani au nevoie de studenti incepind cu 15 iunie, iar tu trebuie sa revii in tara pina la sfirsitul lunii septembrie. In acest interval, poti hotari oricind plecarea si intoarcerea. In august, studentii americani se reintorc la studii, si atunci pot aparea mai multe variante de lucru. Asa ca poti fie sa-ti mai iei un serviciu part-time, fie sa iti alegi alt loc de munca.Salariu, bacsis si ore suplimentareIn State esti tratat ca oricare alt cetatean angajat pe acel post. Din moment ce ai ajuns acolo prin „Work&Travel", muncesti legal si ai drepturi depline, exact ca un american. Ai voie sa muncesti in oricit de multe locuri vrei. Poti cistiga nu numai din salariu, ci si din bacsis sau ore suplimentare. Sa lucrezi full-time inseamna, de cele mai multe ori, 40 de ore pe saptamina, iar majoritatea angajatorilor ofera pentru orele suplimentare 150% din salariul de baza. In plus, toate taxele care iti vor fi trase din salariu iti vor fi rambursate in Romania, asa ca vei mai lua ceva bani si cind te vei intoarce in tara.Costuri legate de programAcestea sint in functie de varianta aleasa pentru gasirea contractului de munca. Tipul Returnee costa 375 USD, este valabil pentru studentii care au mai fost plecati in SUA cu un program „work and travel" si include pachetul de servicii de la varianta Independent. Pentru cei care participa pentru prima data la un astfel de program work and travel si isi gasesc pe cont propriu oferta de munca este disponibila varianta Independent. Costa 440 de dolari, dar ofera o asistenta permanenta pentru obtinerea actelor necesare si pe toata perioada cit esti plecat din tara. Varianta Independent include inscrierea, interviul si procesarea actelor in Romania. Pe linga toate acestea, mai sint incluse participarea la tirguri de joburi, accesul la baza de date a ofertelor de munca cu peste o mie de locuri de munca disponibile pentru studentii inscrisi la Student Travel Romania. Firma se ocupa si de obtinerea vizei, de ridicarea pasapoartelor de la ambasada. Inainte de plecare, poti participa la o sesiune de orientare, ca sa-ti fie mai usor sa te descurci in SUA, si asistenta permanenta atit inainte de plecare, cit si pe perioada cit esti plecat. Iti intermediaza si biletul pentru avion la preturi cit mai accesibile. Varianta de top, Premium, este cea mai buna, pentru ca firma se obliga sa iti gaseasca un loc de munca. Aceasta presupune niste bani in plus pe care ii platesti firmei, adica 590 de dolari, dar ai un loc de munca asigurat. Ce include programul „Work and Travel"?• Obtinerea permisului de munca in SUA (formularul DS 2019)• Asigurare medicala conform legislatiei americane• Ghidul participantului• Consultanta privind recuperarea taxelor platite in SUA• Sprijin si consultanta pe toata durata programului din partea firmei intermediare• Orientare inaintea plecarii in SUAConditii de inscriere:• Student integralist la cursuri de zi, la o facultate de stat sau particulara acreditata• Virsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani• Cunostinte minime de limba engleza• Disponibilitatea de a lucra pe o pozitie necalificata in sectorul serviciilor in SUA• Studentii din anul I se pot inscrie la programul Work and Travel daca dupa primul semestru au media peste 9. Ambasada SUA urmareste ca aplicantii din aceasta categorie sa aiba rezultate scolare bune si prin urmare a stabilit ca si criteriu media peste 9.• In cazul studentilor la master cu o durata de minim 1,5 ani, obtinerea vizei va depinde de interviul la ambasada, dar si de rezultatele obtinute in primul semestru al anului curent, cit si in timpul facultatii.Alte costuri obligatorii• asigurarea medicala: 120 USD, valabila pe intreaga perioada a sederii in SUA• taxa de viza de 100 USD, care se va achita separat pentru Ambasada SUA din Bucuresti• taxa SEVIS (Student Exchange Visitor Information System) de 35 USD• biletul de avion dus-intorsCe este programul „Work and Travel"„Work and Travel" este un program de schimb intercultural infiintat de Guvernul SUA. Este administrat de sectia de Probleme Educationale si Culturale a Departamentului de Stat SUA, care le permite studentilor si absolventilor de facultate sa lucreze pe o perioada determinata pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. La fel de important este faptul ca in SUA te duci sa lucrezi si sa cistigi niste bani, dar si sa te distrezi.

comments powered by Disqus