Actualitate

Directorul RAADPP: Finanţarea europeană pentru Răchiţele-Ic Ponor se va pierde. Acuzaţii grave la adresa funcţionarilor din CJ: Au întins proiectul pentru că lunar le veneau beneficii

Directorul RAADPP Cluj Mircea Avram a lansat luni acuzaţii grave la adresa fostei echipe de implementare a proiectului privind modernizarea drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor pe care a acuzat-o că a “întins proiectul pentru că lunar ne veneau nişte beneficii”. Avram i-a numit pe funcţionarii publici din Consiliul Judeţean “incompetenţi” şi spune că este un lucru cert că judeţul Cluj va pierde finanţarea europeană pentru că nimeni nu-şi mai asumă finalizarea lucrărilor. "Este un lucru grav şi periculos", mai spune Avram.

“Am discutat cu fostul preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, şi i-am spus că dacă vrea să se finalizeze drumul Răchiţele-Ic Ponor, UIP-ul (Unitatea de Implementare a Proiectului) trebuie să treacă la RAADPP. Cu mandatul pe masă. Normal că am deranjat. Fiecare membru UIP din Consiliu Judeţean avea un spor 70%, 60%, 50% pentru lucrările la Răchiţele-Ic Ponor”, a declarat Avram.

Directorul RAADPP este convins că finanţarea europeană se va pierde.


“În 8 iunie s-a semnat contractul cu Ic Ponor, după ce nicicun membru din CJ nu a vrut să facă parte din comisia de licitaţie. Unul n-a vrut să facă parte. De ce? De frică? Chiar în 8 iunie mi s-a spus să amân până iese un nou preşedinte de CJ să semneze. Nu este în regulă. Vorbim de fonduri europene. Nu pot eu să amân din 8 până în 12 iunie pentru că toată perioada de finanţare era până în 8 decembrie. De atunci s-au rupt relaţiile. La Ic Ponor nu se va finaliza anul acesta lucrarea şi toţi banii vor merge înapoi. Aparatului din Consiliul Judeţean normal că nu i-a convenit că a fost scos din proiectul Ic-Ponor. E normal, dar nu blochezi o lucrare. Să dai un ordin de începere a lucrărilor în 14 iulie cu începere din 24 iulie fără să ajungă la noi? Să ne trimită constructorul ordinul de începere? Să râdă de noi? Cum pot eu să-mi asum responsabilitatea că lucrarea va fi finalizată până în 8 decembrie?”, a mai declarat Mircea Avram.

El spune că în cazul în care banii se vor pierde va face plângere penală.


“Ic-Ponor nu se va face. Cine îşi va asuma responsabilitatea pentru pierderea banilor la Ic Ponor? Toţi. Toţi să-şi asume. Fiecare zi contează. Acolo iarna vine mai repede. Nu am făcut niciodată o plângere, dar când există un prejudiciu cineva trebuie să răspundă.  Asupra mea nici şantaj, nici presiune nu merge. Normal că anumiţi funcţionari publici sunt supăraţi pentru că au scoşi din Unitatea de Implementare a Proiectului la Ic Ponor şi lunar le veneau nişte beneficii. Ştiu că din cauza lor nu s-a făcut groapa, nici CMID, nici rampa temporară. Le spun în faţă. Un lucru este cert se putea finaliza şi groapa temporară şi Ic Ponor. O să vedeţi că Ic Ponor nu se va face. Noi ca echipă de implementare nici până astăzi de la CJ nu am fost anunţaţi despre ordinul de începere, ordinul l-am primit de la constructor. 78% din drum este terminat. Marea problemă este doar că în perioada de vară se poate turna asfalt, în octombrie deja vine ninsoarea. Am primit de la constructor că datorită faptului că nu s-a semnat la timp ordinul de începere nu-şi mai asumă nici ei terminarea lucrărilor până în 8 decembrie. Probabil în octombrie ei vor întrerupe lucrările, le vor suspenda şi le vor termina la anul, în luna mai, iunie. Ei au pierdut iunie şi iulie. Eu nu vreau să se dea vina pe noi sau pe DNA pentru că instituţia ne-a transmis că nu va încurca absorbţia fondurilor europene”, a mai spus directorul RAADPP.

Mircea Avram i-a acuzat pe funcţionarii publici din CJ de incompetenţă.


De ce nu este finalizat drumul Răchiţele- Ic Ponor? Din acelaşi motiv pentru care nu este finalizată nici Centrul de Deşeuri: incompetenţa. Cu cât o întinzi mai mult un proiect, cu atât beneficiezi de nişte bani. Dacă se pierd banii se găsesc vinovaţii: constructorul, UE, DNA, preşedintele. Cu cât o întinzi mai mult, cu atât îmi fac calculul la buget. Din 2009 până în 2014 câte ore aveau alocate fiecare membru al echipei de implementare a proiectului?”, a conchis Avram.

Mircea Avam se afla în fruntea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj (RAADPP) şi când au început lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor la care timp de şapte ani nu s-a lucrat aproape nimic.


În 2009, din echipa de implementare a proiectului privind modernizarea drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor au făcut parte Mircea Avram – şeful echipei, Simona Gaci, Toma Adrian, Cristina Şchiop, Alexandru Căruntu, Sergiu Potrea sau Cecilia Varadi.

Anul trecut, proiectul a fost preluat de RAADPP Cluj care s-a angajat, prin vocea directorului Mircea Avram, să finalizeze acest drum anul viitor. Licitaţia a fost câştigată în luna mai de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.


Din cauza întârzierilor şi a degradării lucrărilor, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să aloce, în plus, pentru acest proiect, 1,2 milioane de lei, doar pentru aducerea lucrărilor la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate în 2012.

În luna iunie procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor.

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Un an mai târziu, în februarie 2014 Uioreanu a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva firmei MBS Group pe motiv că şi-a bătut joc de lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.

O expertiză tehnică arată că firma fostului consilier local din Turda a folosit materiale inferioare față de cele prevăzute în proiectul tehnic, care nu rezistă în timp, neavând clasa minimă de rezistenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter