Administrație

Clujul „verde”! Peste 8 milioane de pet-uri s-au adunat în ultimii doi ani. Boc: „Nu sunt mulțumit”

Clujenii colectează selectiv pentru a obține în schimb bilete de transport gratuit. Potrivit primarului Emil Boc, în mai puțin de doi ani s-au adunat peste 8 milioane de pet-uri.

Aparatul de colectare selectivă din Piața Hermes/ Foto: monitorulcj.ro Aparatul de colectare selectivă din Piața Hermes/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


În prezent, în Cluj-Napoca funcționează trei asemenea puncte de colectare a deșeurilor, prin care cei care reciclează pet-urile și dozele de aluminiu obțin bilete gratuite pentru transportul public.

 


Astfel, pe lângă sistemele automate de colectare amplasate Piața agroalimentară Zorilor (1 buc), Piața Flora Mănăștur (1 buc) și Piața Hermes (2 buc), administrația locală a lansat în luna august o procedură de achiziție pentru alte două aparate de reciclare cu recompensă ce urmează să fie instalate în cartierele Clujului. 

„Sunt progrese dar nu sunt mulțumit, sunt departe de a fi mulțumit de progresele care sunt pentru că mai este mult de realizat atât din partea firmei de specialitate care a reușit să-și îndeplinească în bună parte obligațiile din contract în materie de dotări, dar încă la materie de ridicare eu sunt nemulțumit. Cer în continuare ADI Eco-Metropolitan din care și municipiul nostru face parte să stabilească mai bine regulile jocului, să avem gradul de colectare mai ridicat”, a declarat Emil Boc.


Peste 8 milioane de pet-uri în mai puțin de doi ani

Potrivit edilului, în mai puțin de doi ani s-au adunat peste 8 milioane de pet-uri.

„Începând cu 30 noiembrie va intra în vigoare sistemul de garanție-returnare care înseamnă că magazinele vor fi obligate să aibă aparate de colectare selectivă, adică să poți returna o sticlă de plastic, o sticlă obișnuită și să primești cei 50 de bani și ceea ce înseamnă că vom avea un grad de colectare și mai ridicat.
Dacă ne gândim la cele trei aparate de colectare selectivă pe care Primăria le-a pus de un an și jumătate și sunt 8.200.000 de pet-uri s-au adunat și s-au dat 500.000 de bilete de transport”, a adăugat Boc. 


În iulie 2023, un container dedicat reciclării ambalajelor a fost amplasat și în zona Pieței Hermes din cartierul Gheorgheni. 

La finalul lui iulie 2023 erau colectate aproape 6 milioane de ambalaje, iar clujenii au beneficiat în schimb de 385.000 de bilete de transport în comun, potrivit datelor anunțate de reprezentanții administrației locale.


Proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor în schimbul unor recompense a fost deschis de autorități în iulie-august 2022. 

În schimbul a 15 ambalaje reciclate, clujenii obțin un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cantitate RECORD de deșeuri colectate de clujeni la aparatele de reciclare cu recompensă. Peste 60.000 de ambalaje adunate în mai puțin de două săptămâni

Noi aparate de reciclare cu recompensă, instalate în cartiere. Clujenii au adunat milioane de peturi, pentru a obține călătorii gratuite cu transportul public

abonare newsletter