Administrație

Castelul de la Ciucea intră în modernizare. Restaurarea domeniului „Octavian Goga” va costa 18 milioane de euro

Domeniul pe care se află astăzi Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea va intra într-un amplu proces de reabilitare.

Castelul Octavian Goga de la Ciucea a făcut obiectul unui dosar de retrocedare. Foto: monitorulcj.ro Castelul Octavian Goga de la Ciucea a făcut obiectul unui dosar de retrocedare. Foto: monitorulcj.ro

 

Nu mai puțin de 13 obiective (clădirea castel, mănăstire, Biserica de lemn, altar de vară, Casa Ady Endre, Casa Albă, teatru de vară, mausoleum, Casa de pe stâncă etc) vor intra în restaurare-reabilitare printr-o investiție de 18 milioane de euro, fonduri europene și fondurile Consiliului Județean Cluj.


Ansamblul „Octavian Goga” este amplasat în județul Cluj, localitatea Ciucea, str. Principală, fiind încadrat în Lista Monumentelor Istorice din județul Cluj.

Consiliul Județean Cluj intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, pentru finanțarea restaurării, consolidării și conservării imobilelor din cadrul ansamblului monument istoric – Muzeul Memorial „Octavian Goga”.


Consilierii județeni, întruniți luni într-o ședință extraordinară, au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției. 

Cei din USR au cerut Consiliului Județean ca societatea civilă să aibă posibilitatea să constate la fața locului cum se derulează investiția.


„Aș vrea să propun și să menținem pe parcusul întregului proiect un mecanism în care să implicăm societatea civilă. Să existe randări pe care să le expunem public, să existe o modalitate prin care să se poată vizita sau constata la fața locului. Trebuie să învățăm din ceea ce se întâmplă și anume că uneori execuția la final poate aduce nemulțumiri care ar fi putut fi corectate pe parcusul lucrărilor”, a spus Adela Dehenes, consilier județean.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, valoarea totală a investiției de 87.852.874,44 lei (inclusiv TVA).


„Acest obiectiv de investiție se intenționează a fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. Sursele de finanţare ale investiţiei vor fi fonduri europene nerambursabile și bugetul Consiliului Județean Cluj pe anii 2023-2027”, transmite instituția. 

Muzeul „Octavian Goga” este proprietatea Consiliului Județean Cluj, proprietar care subvenţionează şi coordonează activitatea muzeului, iar din punct de vedere ştiinţific muzeul este coordonat de Ministerul Culturii.


Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României.

Principalii indicatori tehnico-economici aferenţi investiţiei

  • Restaurarea-conservarea, reabilitarea și consolidarea celor trei clădiri monument istoric (Castel, Mausoleu și Biserica din lemn) și a construcțiilor istorice muzeale-expoziționale (Casa Albă, Casa Ady Endre, Casa de pe stâncă, Cabina poartă, Cripta etc.) - reabilitarea energetică și modernizarea finisajelor interioare și exterioare ale clădirilor 
  • Reorganizarea funcțională a clădirilor istorice în vederea punerii în valoare a spațiilor muzeale-memoriale (expoziționale-culturale), realizării circuitelor noi de vizitare și a folosirii optime a tuturor spațiilor
  • Refuncționalizarea și extinderea clădirii „Teatru de vară” în vederea amenajării unui pavilion de primire - recepție a vizitatorilor și a turiștilor cu dotările specifice necesare
  • Înlocuirea și modernizarea utilităților aferente clădirilor din cadrul ansamblului (energie electrică, instalatii termice, alimentare cu apă, canalizare etc.)
  • Dotări interioare (instalații si echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție etc.) pentru clădirile din cadrul ansamblului
  • Reabilitarea parcului și amenajări peisagistice inclusiv conservarea obiectelor de artă din cadrul ansamblului
  • Construcția/reabilitarea/amenajarea căiilor de acces către clădirile din cadrul ansamblului.

Indicatori economici:

Valoarea totală a investiţiei: 87.852.847,44 lei inclusiv TVA   
Eșalonare: 
Anul I: 20% (14.782.966,04 lei, fără TVA)
Anul II: 40% (29.565.932,10 lei, fără TVA)
Anul III: 40% (29.565.932,10 lei, fără TVA)
Durata de execuţie a obiectivului de investiţii: 36 luni

Consiliul Județean Cluj, la un pas să piardă ansamblul de la Ciucea

În 2005, urmașii Veturiei Goga au început demersurile de revendicare a domeniului din localitatea Ciucea, solicitând constatarea nulității absolute a donației făcute de aceasta în favoarea statului român, cu consecința obținerii  dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile, respectiv despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură. După un proces care a durat mai bine de un deceniu, în 2021, Consiliul Județean și-a înscris în Cartea Funciară dreptul de proprietate al județului Cluj asupra Ansamblului Muzeal „Octavian Goga”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incendiu la o casă din comuna clujeană Ciucea! Un bărbat de 80 de ani a suferit arsuri pe față

Muzeul „Octavian Goga” intră în reabilitare. 18 mil. € costă modernizarea conacului din Ciucea

Accident între un TIR și o mașină, între Ciucea și Poieni! Tânăr de 30 de ani, dus de urgență la spital

abonare newsletter