Administrație

3,6 km de piste de biciclete pe Calea Turzii și Observatorului. Emil Boc: „Nu luăm benzi de circulație pentru a crea piste de biciclete”

Piste de biciclete pe o lungime de 3,6 km urmează să fie amenajate pe Calea Turzii și strada Observatorului. Proiectul va favoriza mijloacele de transport alternativ, fără a afecta circulația.

în imagine: Mașini în trafic pe Calea Turzii/Foto: monitorulcj.ro în imagine: Mașini în trafic pe Calea Turzii/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Clujenii vor putea circula în curând pe piste de bicicletă amenajate pe străzile Calea Turzii și Observatorului. Proiectul de 3,6 kilometri de pistă, în valoare de peste 7 milioane de lei, este finanțat prin PNRR. 

 


Prioritate pentru transport alternativ

Scopul proiectului vizează stimularea modalităților de transport alternativ și reducerea poluării. Potrivit edilului Emil Boc, amenajarea pistei de biciclete nu se va face în detrimentul conducătorilor auto. 

„Proiectul are menirea de a întregi calitatea vieții la Cluj, pentru două zone mari din oraș, Calea Turzii și strada Observatorului. 


Nu luăm benzi de circulație pentru a crea piste de biciclete”, a declarat edilul Emil Boc în ședința de Consiliu Local.  

Consilierii locali au avut de aprobat, joi, un proiect de hotărâre privind amenajarea pistelor de biciclete pe Calea Turzii – strada Observatorului.


Potrivit proiectului, trama stradală pe străzile Observatorului și Calea Turzii vor fi reconfigurate. Pistele de biciclete vor fi adiacente părții carosabile.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca prioritatea este legarea pistelor existente, mai ales pe direcția est-vest și nord-sud. Dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete pe segmente a făcut ca principala problemă a rețelei să fie discontinuitatea eu. Chiar dacă există piste pentru biciclete proiectate destul de bine (pista de pe strada Bună Ziua), ele nu sunt racordate la rețeaua orașului. Doar în zona centrală s-a configurat de-a lungul anilor o rețea mai stabilă de pistă pentru biciclete. Investița propusă va susține mobilittaea urbană verde prin asigurarea infrastructurii pentru transportul verde de tip piste de biciclete și alte vehicule electrice ușoare”, se arată în proiectul de hotărâre. 


Valoarea totală a investiției este de 7.317.173,03 lei, inclusiv TVA.

Durata de implementare: 18 luni. 

„Știm bine cât de importantă este această arie, am redat circulației cele patru benzi și pe strada Observatorului, pentru a putea fi folosite. Nici aici, nu luăm, ci realizăm suplimentar 3,6 km de piste de biciclete, astfel încât și bicicleta să fie o alternativă la mașină. 

Am mai spus: în oraș nu poți fi prieten și cu mașina, și cu cetățeanul. Trebuie să prioritizezi pe careva, iar prioritizarea aparține cetățeanului, prin mijloace alternative la mașină, precum transportul public în comun, trotineta, bicicleta sau alte mijloace de sharing, care să contribuie la diminuarea poluării și la creșterea calității vieții în oraș”, a declarat primarul Emil Boc. 

Proiectul a trecut cu 26 de voturi. 

Potrivit municipalității, dezideratul pentru 2027 este ca fiecare cartier major să dețină o legătură velo directă cu centrul orașului (mai ales Mănăștur, Zorilor, Mărăști, Gheorgheni și Grigorescu).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

1,5 mil. € pentru reconfigurarea străzilor Calea Turzii și Observatorului. Apar pistele de biciclete

Ultimele Stiri
abonare newsletter