Administrație

Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. „Copac condamnat: prea multă umbră”

Activiștii clujeni cer Primăriei să păstreze copacii de pe străzile Universității și Kogălniceanu. În acest scop, pe copaci au fost lipite afișe cu textul „copac condamnat”.

Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. FOTO: Facebook/ Anca Hațiegan Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. FOTO: Facebook/ Anca Hațiegan

 

 


Anunțul Primăriei că dorește relocarea arborilor de pe străzile Universității și Mihail Kogălniceanu a născut reacții din partea societății civile. Pe copacii ce urmează a fi mutați, au fost lipite afișe cu textul „copac condamnat”, urmat de diverse atribute ale copacilor care înfrumusețează în prezent străzile din centru. Potrivit autorităților locale, copacii ar trebui să fie mutați sau înlocuiți, deoarece trama stradală s-a coborât și rădăcinile acestora sunt expuse.

 


Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. FOTO: Facebook/ Anca Hațiegan

„Prea lemnos”, „prea multă umbră” sau „prea în centru” sunt câteva dintre motivele folosite de afișele lipite pe trunchiurile copacilor. 

Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. FOTO: Facebook/ Mihai Wittenberger

De asemenea, pe rețelele de socializare sunt lansate apeluri la mobilizare pentru participarea la proteste pentru păstrarea copacilor și la acțiuni menite să oprească autorităților din mutat copacii. Clujenii sunt încurajați să se fotografieze cu copacii și să posteze imaginile pe rețelele de socializare.


Și unele dintre societățile comerciale care își desfășoară activitatea pe aceste străzi se declară împotriva tăierii sau mutării copacilor sau și-au exprimat regretul față de decizia Primăriei.

Petiție pentru păstrarea copacilor

De asemenea, păstrarea arborilor pe amplasamentul lor actual este cerută de peste 1.800 de clujeni, printr-o petiție adresată municipalității și primarului Emil Boc. Petiția exprimă îngrijorarea privind intenția de relocare a copacilor și evidențiază importanța conservării patrimoniului natural al orașului. Comunicatul transmis joi de Primărie, în care se menționează intenția de a muta arborii de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de a planta alții noi în locul lor, a stârnit reacții vehemente din partea comunității, care consideră că relocarea arborilor nu reprezintă o soluție adecvată.


„În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului”, se arată în textul petiției.

Zeci de copaci din centrul Clujului vor fi mutați în alte zone

Primăria Cluj-Napoca anunță că 29 din cei 37 de copaci existenți pe străzile Universității și Kogălniceanu vor fi relocați în zone cu deficit de copaci. Vor fi înlocuiți cu noi arbori.


„Conform proiectului «Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente», vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi). La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba)”, se arată în comunicatul municipalității.

Potrivit anunțului administrației locale, reclocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor.

„Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, mai transmite municipalitatea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zeci de copaci din centrul Clujului vor fi mutați în alte zone. Care este motivul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter