Actualitate

Tarcea: „Avem cele mai multe parking-uri supraterane din România”. Ce parcări sunt în lucru, la Cluj-Napoca?

Deși erau anunțate investiții pentru patru parkinguri anul acesta, doar două au fost cuprinse în bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2021.

 

 


Viceprimarul Dan Tarcea declara, la începutul anului, că patru parkinguri vor fi în diverse stadii de lucru anul acesta: parkingurile de pe strada Trotușului (cartierul Mărăști), strada Gheorghe Dima (cartierul Zorilor), străzile Albac - Azuga (cartierul Gheorgheni) și Piața Timotei Cipariu (zona centrală).

 


Dintre acestea, doar două au fost cuprinse pentru finanțare în bugetul municipiului pe anul 2021: cel din Mărăști și cel din Zorilor. Acestea sunt prevăzute la capitolul „investiții pentru care va fi realizată licitație anul acesta”, așadar vor mai dura câțiva ani până clujenii vor putea folosi și locurile de parcare. 

Anul trecut, trei parkinguri au fost inaugurate în Cluj-Napoca, municipiul ajungând la 10 parkinguri publice supraterane. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, este vorba despre cel mai mare număr dintr-un oraș din România.


„Eu aș vrea să spun că noi la Cluj-Napoca avem cele mai multe parking-uri supraterane din România - zece. Nu știu dacă mai există vreun oraș în care să fie zece parcări supraterane construite. În anul 2020 am finalizat trei parcări supraterane, fiecare parking suprateran are și o zonă subterană. Fiecare parking are locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare pentru biciclete, sigure, sunt parking-uri cu acoperiș verde, sunt parking-uri peste care am făcut teren de sport. Este un model de bune practici în România, este vorba de parking cu Mogoșoaia care este semi îngropat iar deasupra este un spațiu de joacă pentru copii și un teren de baschet de mari dimensiuni cu sistem de irigare, cu sistem inteligent de udare a arborilor. Deci practic am investit în aceste zone, investim în cartiere în parking-uri, nu în zona centrală, pentru că în zona centrală cu cât facem mai multe locuri de parcare, cu atât generăm mai mult trafic”, a afirmat recent Dan Tarcea, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Parkinguri în toate cartierele orașului

Primăria planifică amenajarea de parkinguri în toate cartierele orașului. Din acest punct de vedere, cartierul Grigorescu este codaș, întrucât primăria caută de mai multă vreme un teren potrivit pentru construirea acestuia, însă fără succes. Viceprimarul a afirmat, în urmă cu câteva luni, că zona vizată este strada Donath.


„Noi trebuie să scoatem parcările afară din zona centrală, avem un parking în zona Primăriei, practic zona centrală trebuie să fie folosită de cei care vin, stau jumătate de oră și pleacă, nu este o zonă în care să vii, să-ți lași mașina pentru o zi întreagă. Ai suficiente mijloace de transport în comun cu care să te deplasezi în zona centrală, fiecare cartier este legat de zona centrală cu mijloace de transport în comun. Sunt multe instituții în zona centrală, investim și în digitalizare pentru a limita contactul cetățenilor cu funcționarul, dacă ai o treabă la Primărie să poți să o rezolvi și online. Zona centrală trebuie să fie pentru promenadă și pentru magazine, pentru shopping, nu pentru a parca mașina, să stai la o cafea,să te uiți la mașină, ce frumoasă este mașina parcată în zona centrală. Aceasta este decizia pe care am luat-o și prin extinderea spațiului pietonal am creat un plus pentru zona centrală și să știți că clujenii, marea lor majoritate, apreciază acest lucru. Un lucru foarte important, în toată zona centrală am creat și spații pentru taximetre, astfel încât cetățenii care nu doresc să folosească mijloace de transport în comun să poată să folosească și taxiul.

Parking Trotușului nr. 5

Parkingul din cartierul Mărăști a fost aprobat de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca în vara anului 2019. Parkingul va fi construit pe un teren cu o suprafață de 3.150 mp, ocupat în prezent de 14 locuri individuale de parcare și de 62 garaje, care urmează să fie demolate.


Construcția va avea un regim de înălțime de 2S+D+P+2E+T și o capacitate de 365 locuri de parcare. Din totalul acestora, 10 locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme, 10 pentru autoturisme electrice – cu stații de încărcare aferente, 12 pentru motociclete/mopede și rastele pentru biciclete. Valoarea totală estimată a investiției se ridică la 29.590.566 lei fără TVA. Termenul de execuție a lucrării este de 24 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru parking.

Parking Gheorghe Dima nr. 39B

Un parking cu 221 de locuri așezate pe cinci niveluri subterane și supraterane va fi construit pe strada Gheorghe Dima din Zorilor.

Consilierii locali au aprobat în octombrie 2020 documentația și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire parking sub/suprateran, deviere rețele, branșamente și racorduri la utilități, str. Gheorghe Dima nr. 39B, Cluj-Napoca”.

Valoarea totală a investiției este de 28.263.370,48 lei (cu TVA). Parcarea va avea regim de înălțime de 2S+P+2E cu acoperiș terasă circulabilă, protejată parțial de pergole. Capacitatea parkingului va fi 221 de locuri. Finanțarea investiției se va face din fonduri bugetare, durata de realizare fiind de 24 de luni, din care 18 luni – execuția lucrărilor.

Parking Piața Cipariu

Piața Cipariu urmează să intre într-un amplu proces de modernizare, un nou parking subteran pe trei niveluri fiind propus în zonă. Planul Urbanistic Zonal a fost lansat în consultare publică de Primăria Cluj-Napoca.

Parcarea subterană va avea trei niveluri și o suprafață de 3.300 metri pătrați. În total, va pune la dispoziția clujenilor circa 300 de locuri noi de parcare.

Parking Albac - Azuga

În martie 2019, s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui parking pe strada Albac cu un regim  de înălțime 2S(două subsoluri) + D(demisol) + P(parter) + E(etaj) + T(terasă). Ulterior, primăria a aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru Parkingul Azuga, cu toate că mulți locuitori din zonă s-au declarat împortiva acestei investiții.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 30,5 milioane lei. Finanţarea se fce din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 luni.

Viitorul parking ar urma să aibă 362 de locuri şi va presupune dărămârea a 8 garaje din tablă.

CITEȘTE ȘI

Patru parkinguri, în lucru în 2021. Primăria caută teren pentru o parcare în Grigorescu

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter