Actualitate

Școlile SE REDESCHID pe 8 februarie! Care sunt cele trei scenarii de funcționare?

Școlile se redeschid pe 8 februarie și vor funcționa pe trei scenarii, bazate pe rata de incidență pe care o înregistrează fiecare localitate.

 

 


Școlile se redeschid pe 8 februarie, acest lucru a fost decis într-o ședință la Palatul Cotroceni, susțin niște surse politice Digi24.  Prin urmare, pe data de 8 februarie se vor redeschide școlile care vor funcționa pe mai multe scenarii, bazate pe datele epidemiologice din fiecare localitate.

 


„În unanimitate am decis următoarele lucruri: începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar evident că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate. Fiecare școală va lua măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în siguranță, atât pentru copii, cât și pentru profesori”, a declarat președintele României Klaus Iohannis.


Cele trei scenarii de funcționare a școlilor:

Scenariul verde- școlile din localitățile care au incidența sub 1 la mia de locuitori se vor redeschide fizic, iar copiii vor merge la cursuri față în față.

Scenariul galben- școlile din localitățile care au incidența de sub 3 la mia de locuitori se vor redeschide, dar nu pentru toate clasele. Mai exact, se vor întoarce în bănci copiii din ciclu primar clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII, dar și copiii care sunt la grădiniță.


Scenariul roșu- școlile din localitățile care au incidența de peste 3 la mia de locuitori se vor redeschide doar pentru copiii din ciclu primar (clasele I-IV). De asemenea, și grădinițele se vor redeschide, chiar dacă localitatea are rata de incidență ridicată.

Școlile se vor închide în cazul în care localitatea ajunge să înregistreze o rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori. În acest caz, localitatea se carantinează iar toată lumea va sta acasă, cursurile fiind online.


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat la începutul săptămânii că elevii care vor merge fizic la școală vor primi măști de protecție. Pentru învățământul preuniversitar există un stoc de 37 de milioane de măști. Sorin Cîmpeanu a explicat că învățământul hibrid (atât fizic, cât și online) va exista doar în cazul în care profesorii și elevii au certificate medicale pentru continuarea cursurilor de acasă. În rest, prezența fizică în școli va fi obligatorie.

În ce situații se vor desfășura orele în mediul online?

Vor exista cinci situații în care se vor face cursurile în mediul online:

elevii care au vulnerabilități medicale
elevii care prezintă simptome de Covid
elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
profesorii cu vulnerabilități medicale
profesorii care prezintă simptome de Covid

Deși scenariul hibrid fusese eliminat, el va funcționa pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilități, care nu vor putea merge fizic în școli", a precizat Ministrul Educației.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că „programul orar trebuie realizat de școală astfel încât elevii să aibă orele online grupate".

Miniștrii Educației, Sănătății și Internelor au ajuns la Palatul Cotroceni astăzi, 2 februarie, la ora 15:00 pentru discuția cu președintele Klaus Iohannis în vederea deschiderii școlilor din data de 8 februarie. La ședință participă premierul Florin Cîțu, șeful DSU Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol. 

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc este încrezător în redeschiderea școlilor. Edilul spune că există posibilitatea să se deschidă și restaurantele

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter