Actualitate

Primăria ar putea cumpăra Hotelul Continental. Boc: „Doresc să ne exercităm dreptul de preemțiune”

Primăria Cluj-Napoca ar putea cumpăra cel mai renumit hotel din oraș.

Primăria ar putea cumpăra Hotelul Continental. Boc: „Doresc să ne exercităm dreptul de preemțiune pentru Continental” Primăria ar putea cumpăra Hotelul Continental. Boc: „Doresc să ne exercităm dreptul de preemțiune pentru Continental”

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că are intenția ca primăria să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere clădirea Hotelului Continental, scos la vânzare în 2019 de omul de afaceri Ioan Bene.

„Le-am spus colegilor din Primărie că doresc să ne exercităm dreptul de preemțiune pentru Continental, care este o clădire reprezentativă pentru Cluj. Dacă va fi cazul, imobilul va fi cumpărat de Primărie, vom vedea în ce formă. Este prea important acest obiectiv pentru a fi lăsat la liber, cum se spune. Primăria nu are bani să cumpere toate clădirile din Cluj scoase la vânzare, am decis să ne concentrăm pe Continental”, a spus Emil Boc. 


Hotelul Continental a fost scos la vânzare de actualul proprietar

În 2013, omul de afaceri Ioan Bene a cumpărat Hotelul Continental cu 5 milioane de euro şi spunea că vrea să transforme clădirea într-un hotel de cinci stele. Anul trecut încă, fostul Hotel New York a fost scos la vânzare.

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Vorbim de o clădire compusă din parter și trei etaje, cu 105 camere, 80 de băi, de un teren în suprafață de 1.497 metri pătrați și construit de 8.500 metri pătrați.


„Prețul pentru această proprietate este confidențial. Emblemă a Clujului, hotelul merită atenția investitorilor, având un potențial turistic și comercial extraordinar. Fațadele au fost renovate complet, iar exteriorul arată impecabil, ca în perioada de apogeu a hotelului. Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice. Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere”, au transmit pentru Monitorul de Cluj reprezentanții Casei de Licitații Artmark Historical Estate, cei care se ocupă de vânzarea clădirii.

În perioada de boom economic, clădirea a fost evaluată de experţii imobilari la 14 milioane de euro.


Hotelul Melody, cumpărat de Fundația Sapientia

Amintim că, în luna august, Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia, cea care patronează și universitatea cu același nume. Primăria a ales atunci să nu își exercite dreptul de preemțiune pentru această clădire, primarul arătând că municipiului nu are banii necesari pentru cumpărarea tuturor clădirilor istorice scoase la vânzare.

Potrivit articolului 4 al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.


La alineatul 5 al acestui articol, se arată că proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenționează să vândă monumente istorice, trebuie să transmită serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii și patrimoniului național.

CITEȘTE ȘI

Hotelul Continental din centrul Clujului, DE VÂNZARE. Clădirea are 105 camere și 80 de băi

 

abonare newsletter