Economie

Hotelul Continental din centrul Clujului, DE VÂNZARE. Clădirea are 105 camere și 80 de băi

În 2013, omul de afaceri Ioan Bene a cumpărat Hotelul Continental cu 5 milioane de euro şi spunea că vrea să transforme clădirea într-un hotel de cinci stele. Acum, Hotelul New York (azi Continental), locul de întâlnire a boemei clujene de altădată, a fost scos la vânzare.

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste.

Vorbim de o clădire compusă din parter și trei etaje, cu 105 camere, 80 de băi, de un teren în suprafață de 1.497 metri pătrați și construit de 8.500 metri pătrați.


„Prețul pentru această proprietate este confidențial. Emblemă a Clujului, hotelul merită atenția investitorilor, având un potențial turistic și comercial extraordinar. Fațadele au fost renovate complet, iar exteriorul arată impecabil, ca în perioada de apogeu a hotelului. Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice. Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere”, au transmit pentru Monitorul de Cluj reprezentanții Casei de Licitații Artmark Historical Estate, cei care se ocupă de vânzarea clădirii.

În perioada de boom economic clădirea a fost evaluată de experţii imobilari la 14 milioane de euro.


Continentalul a fost vândut pentru suma de 5 milioane de euro de către Societatea Expert Insolvenţă SPRL,  lichidator judiciar al SC Ardeleana Alba Iulia, fosta proprietară, după ce firma deţinută de Ioan Bene, Napocamin SRL Cluj-Napoca, a depus singura ofertă de cumpărare.

Clădire istorică, emblemă a Clujului interbelic, hotelul Continental a fost preluat de S.C. Ardeleana S.A. în anul 2005 de la compania Continental Hotels, însă de atunci clădirea nu a primit nicio funcţiune, fiind oarecum abandonată.


Între timp, afaceristul controversat Ioan Bene, a fost inclus de Inspectoratul General al Poliţiei Române pe lista infractorilor urmăriţi naţional după ce a primit o condamnare de 5 ani într-un dosar de evaziune fiscală.

„Conti” și istoria sa nespusă

Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic.


Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840) găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906.

Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și Universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnalişti, scriitori şi universitari. Supranumită „Redacția”, găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase.


Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I.L. Caragiale ar fi savurat o cafea aici, iar premierul Octavian Goga ar fi fost otrăvit mortal în restaurantul Hotelului New York, unde se oprise în drum spre Ciucea.

După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte. La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter