Actualitate

Evreii clujeni și Aeroportul, lăudați în Țara Sfântă, ignorați „acasă” de Consiliul Județean

Consiliul Județean (CJ) Cluj a participat, în perioada 11-12 februarie, la Târgul Internațional de Turism IMTM de la Tel Aviv.

Evreii clujeni și Aeroportul Internațional, lăudați în Țara Sfântă, ignorați acasă de Consiliul Județean, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro Evreii clujeni și Aeroportul Internațional, lăudați în Țara Sfântă, ignorați acasă de Consiliul Județean, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului – cea mai importantă manifestare turistică din zona bazinului Mediteranei de Est – reprezentanții Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din cadrul CJ Cluj (CNIPT) au oferit vizitatorilor, cu ajutorul diverselor materiale de promovare, informații cu privire la cele mai atractive obiective și zone turistice din județul Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă remis de forul județean, au fost prezentate evenimentele de talie internațională care au loc în județ, activitățile de recreere sau posibilitățile de cazare și agroturism. CNIPT a realizat, în cadrul unei conferințe despre România, o prezentare completă a potențialului turistic al județului și a principalelor atracții din Cluj. În cadrul conferinței au mai susținut astfel de prezentări reprezentanții județelor Suceava, Sibiu și Covasna.


„Numeroșii vizitatori prezenți la stand au fost interesați cu precădere de cultura iudaică din Transilvania și România, obiectivele de cult ale comunității iudaice din Cluj, unitățile de cazare cu facilități spa, atracțiile naturale din județ, printre care Salina Turda, precum şi de zona montană a judeţului”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Cluj.

Evreii din Cluj, buni să atragă turiștii israeleni?

În demersul de atragere în județ a turiștilor israelieni, „un aspect extrem de important”, reamintit atât în cadrul prezentării județului, cât și vizitatorilor de la stand, îl reprezintă faptul că județul Cluj este conectat cu Israel prin zboruri directe între Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca și Aeroportul Internațional „Ben Gurion” din Tel Aviv. Adevărat!


Este vorba de același Aeroport despre care Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, s-a bătut cu cărămida în piept „cât a contribuit pentru dezvoltarea sa” şi „cât bine i-a făcut”. Asta în condițiile în care Alin Tişe şi Consiliul Judeţean Cluj pierd procese pe bandă rulantă cu directorii din Aeroport. Ba mai mult, tocmai vocea numărul unu a forului judeţean a declarat inclusiv că vrea să construiască un alt aeroport!, undeva lângă Mociu, Jucu sau Luna. La fel de adevărat!

CITEȘTE MAI MULTE: Tişe îşi impresionează votanţii pe Facebook? „Nu vom abandona dezvoltarea Aeroportului!” Declaraţiile care demonstrează contrariul!


De asemenea, reprezentanții CJ Cluj le-au spus vizitatorilor israeleni că, încă din perioada medievală, în Cluj există o comunitate iudaică. Pe raza județului se regăsesc câteva dintre monumentele reprezentative ale cultului mozaic din România, printre care Sinanoga Neologă din Cluj-Napoca, dedicată evreilor deportați în lagărele naziste, Sinagoga din Dej (una din cele mai mari sinagogi din spațiul transilvan), dar și Sinagoga din Gherla. Adevărat!

Clujenii care trec pe strada Horea au putut observa că Sinagoga Neologă a căpătat o altă față în ultimele luni. În primăvara acestui an, lucrările de modernizare vor fi finalizate. Vorbim despre lucrări de modernizare finanțate exclusiv din banii Comunității Evreilor din Cluj!, iar forul județean nu a contribuit cu niciun sfanț. La fel de adevărat! Ba mai mult, vicepreședintele Vákár István este singurul reprezentant al forului județean care onorează cu prezența sa puținii evrei clujeni la evenimentele organizate de comunitate.


„Prezența CNIPT Cluj la una din principalele manifestări de profil de pe piața Orientului Apropiat reconfirmă intensificarea demersurilor Consiliului Județean Cluj de promovare a județului, scopul participării fiind acela de a contribui la creșterea vizibilității destinației Cluj în rândul publicului țintă format din reprezentanți internaționali și specialiști din domeniu”, se mai arată în comunicatul remis de CJ Cluj.

CITEȘTE ȘI: CJ Cluj pornește ca din pușcă în 2020. Județul, promovat de la Madrid la Tel Aviv

Ultimele Stiri
abonare newsletter