Actualitate

Elevii din comunele clujene au vizitat instalațiile de lumină Lights On Romania. Andi Daiszler: „Privirea din ochii lor era aer curat!”

„Pentru ca și universul lor să se clatine”, elevii din comunele clujene Iara, Dăbâca, Chinteni și Ciurila au fost aduși la Cluj-Napoca și au participat la tururile ghidate Lights On Romania.

Elevii din comunele clujene au vizitat instalațiile de lumină Lights On Romania. Andi Daiszler: „Privirea din ochii lor era aer curat!”, sursă foto: Facebook Lights On Romania Elevii din comunele clujene au vizitat instalațiile de lumină Lights On Romania. Andi Daiszler: „Privirea din ochii lor era aer curat!”, sursă foto: Facebook Lights On Romania

„Pentru cei mari, instalațiile de lumină reprezintă idei, povești, sentimente ascunse, aduse în prim plan. Dar pentru cei mici? Ce credeți că reprezintă pentru cei mici? Potențial, speranță, imaginație. Tocmai de aceea e esențial ca ei să ajungă și să descopere puterea magică din spatele unei instalații de lumină”, se arată într-un mesaj al inițiatorilor Lights On Romania.

Cei mici, alături de cadrele didactice însoțitoare, au petrecut o după-amiază căutând instalațiile prin oraș și aflând poveștile din spatele lor. Miercuri seară a fost rândul elevilor de la școlile din Iara și Ciurila să viziteze instalațiile de lumină. Transportul și gustarea caldă pentru elevi au fost asigurate de partenerii Lights On Romania, care au înțeles că generațiile viitoare se modelează pas cu pas, modelându-le percepțiile și realitatea.


„Anul trecut, când Biserica Piaristă a găzduit Museum of the Moon în cadrul primei ediții Lights On Romania, am văzut cum lumea se transformă. Timp de trei săptămâni, 42 de clase de copii cu profesori, diriginți sau învățători au vizitat instalația și celelalte din cadrul evenimentului. Pentru cei mici, care intrau într-o biserică fără prea mari așteptări, vederea instalației lui Luke Jerram însemna un șoc. Un șoc atât de mare, încât copiii se blocau, se opreau la intrarea în biserică și asta ducea de fiecare dată la crearea busculadelor”, mărturisește Andi Daiszler.

„Privirea din ochii lor era aur curat, puteai vedea cum universul se clatină, cum tot ceea ce ei știau se transforma în acea secundă în lut, gata de remodelare. Era o imagine care putea să topească orice, era imaginea viitorului care atunci se rescria. Pentru că realitatea celor mici era rescrisă. Pentru că luna aceea imensă într-un lăcaș de cult în România simboliza de fapt că totul e posibil și că totul poate fi atins”, își mai amintește cel care a pus umărul la realizarea proiectului.


Atunci când cei mici văd lucruri care contravin tuturor definițiilor și cunoștiințelor lor, lumea lor devine mai mare, iar visurile lor ajung și mai aproape de realitate, spun inițiatorii Lights On Romania, pentru că realitatea pe care o cunoșteau se schimbă. Asta e puterea instalațiilor de lumină, iar în România pe care o cunoaștem toți, este esențial ca cei mici să descopere puterea artei contemporane.

CITEȘTE ȘI: Mi-e dor de tine! Mesajul de pe podul Elisabeta, reuniune virtuală între Londra și Cluj-Napoca


CITEȘTE ȘI: Inventarul IDEILOR FAINE pornite de la Cluj-Napoca

abonare newsletter