Actualitate

Judecătorul Danileț avertizează: „În loc de cafeaua de dimineață, ar trebui ca zilnic să citim ce acte normative au mai apărut!”

Anul 2018 a avut 365 zile calendaristice. În acel an s-au publicat în Monitorul Oficial un număr de 363 de legi, ritmul de apariție a fost, deci, de o lege pe zi!, avertizează judecătorul penalist Cristi Danileț.

În același an au fost adoptate de către Guvern un număr de 114 Ordonanțe de Urgență (OUG). Cum o OUG se poate adopta numai în situații extraordinare, rezultă că România a trecut anul trecut printr-o astfel de situație excepțională o dată la trei zile, menționează Cristi Danileț, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

„În ritmul acesta, numărul actelor normative centrale în vigoare se apropie de 10.000 – este vorba de legi, Ordonanțe de guvern și Ordonanțe de Urgență. Dacă punem și numărul Hotărârilor de Guvern, ajungem la 40.000. Când adăugăm și numărul actelor normative adoptate în fiecare localitate din România de către propriile organe de conducere, se ajunge la un număr de acte normative în vigoare pe care nu îl cunoaște nimeni”, mai spune judecătorul de la Tribunalul Cluj.


„Reamintesc că, potrivit art. 1 alin. (5) din Constituția României, toate actele normative publicate sunt obligatorii; așadar nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Prin urmare, în loc de cafeaua de dimineață, ar trebui ca zilnic să citim ce acte normative au mai apărut cu o zi înainte atât la nivel central, cât și la nivel local. Evident, la acestea ar trebui să adăugăm și actele normative adoptate la nivel european... Datele oferite de mine mai sus ar trebui să constituie argumente suficiente pentru a introduce în școli o nouă materie, intitulată «educație legală/juridică». Și poate că, într-o zi, ne vom face bine... Dar, oare cine vrea un popor bine informat?!”, se întreabă Cristi Danileț, care încheie postarea cu un citat faimos al senatorului roman Tacit: „Cu cât un stat este mai corupt, cu atât are legi mai multe”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter