Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj e bun de plată: 4 mil. € cheltuiţi aiurea sau pierduţi prin hârtii!

Consiliul Judeţean a pierdut definitiv procesul cu Curtea de Conturi. Raportul de audit pentru anul 2015 a constatat prejudicii de 1,9 milioane de euro şi venituri neîncasate de 2,04 milioane de euro. Gaura va fi suportată din buzunarele clujenilor.

Consiliul Judeţean Cluj e bun de plată: 4 mil. € cheltuiţi aiurea sau pierduţi prin hârtii ! Consiliul Judeţean Cluj e bun de plată: 4 mil. € cheltuiţi aiurea sau pierduţi prin hârtii !

Curtea de Apel Cluj a respins luni recursul depus de Consiliul Judeţean Cluj în procesul prinn care a contestat raportul de audit al Curţii de Conturi.

Decizia este definitivă.

“Respinge cu majoritate recursul declarat de P.C.J.Cluj (Preşedintele Consiliului judeţean Cluj – n.r.) împotriva sentinţei civile nr. 1189 din 28.02.2017 pronunţată în dosarul nr. 5201/117/2016 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 9.10.2017”, se arată în soluţia de pe portalul instituţiei.


Camera de Conturi a verificat anul trecut cheltuielile făcute din bani publici de Consiliul Judeţean în 2015 şi a descoperit nereguli flagrante.
„Abaterile de la legalitate și regularitate de natură financiar-contabilă, precum și cele prin  care  s-au  estimat  venituri  suplimentare,  respectiv  producerea  de  prejudicii  bugetelor locale, la Unitatea Administrativ Teritorială Județul Cluj s-au constatat următoarele: prejudicii - 8.761.000 lei (1,9 milioane de euro), venituri suplimentare - 9.222.000 lei (2,04 milioane euro)”, arată Curtea de Conturi în raportul citat.



 
CJ a contestat auditul, dar s-a angajat să plătească

Forul judeţean a cerut anularea mai multor puncte din decizia Curţii de Conturi referitoare la CJ Cluj. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au contestat în instanță raportul.

„Consiliul Judetean a înaintat Tribunalului Cluj acţiunea în contencios administrativ prin care solicită, argumentat, anularea mai multor puncte din decizia Curţii de Conturi a României (…) Consiliul Judeţean Cluj aşteaptă soluţionarea respectivei acţiuni aflate pe rolul Tribunalului Cluj. În mod evident, conştient fiind de obligativitatea respectării întru-totul a dispoziţiilor legale şi a hotărârilor judecătoreşti, de îndată ce va exista o astfel de decizie definitivă şi irevocabilă pronunţată de instanţele abilitate, Consiliul Judeţean Cluj va trece la punerea ei în executare”, au declarat reprezentanţii Consiliului Judeţean.


În februarie, Tribunalul Cluj a respins contestaţia Consiliului Judeţean, care a făcut recurs la Curtea de Apel. Ieri, instanţa de recurs s-a pronunţat definitiv: a respins contestaţia Consiliului judeţean, astfel că raportul Curţii de Conturi rămâne valabil, iar forul judeţean va trebui să achite, din buzunarele clujenilor, pagubele constatate.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Un audit financiar demarat de Curtea de Conturi la Consiliul Județean Cluj pe anul 2015 arată pagube de 1,9 milioane de euro și anume:


* Majorări ilegale ale indemnizațiilor președinților și vicepreședinților Consiliului Județean Cluj  - 14.699 lei

* Plăți efectuate în urma deciziei nelegale luate de RAADPP Cluj reprezentând drepturi salariale achitate către două salariate cu nerespectarea clauzelor stipulate în contractele de muncă  - 120.098 lei


* Acordare de finanțare nerambursabilă către Untold sau Electric Castle  - 204.122 lei

* Pierderea finanțării pentru Parcul Industrial Tetarom IV, prin suspendarea contractului de execuție și prin plata nelegală a unor materiale aferente unor lucrări neexecutate – 5,2 milioane lei


* Nerealizarea unor venituri suplimentare din construirea unor parcări și a unui hotel de 4* din perimetrul Aeroportului International Cluj-Napoca din cauză că forul județean nu a predat amplasamentul stabilit  - 9,2 milioane lei

* Plăți nelegale către SC SAMUS Construcții SA Dej  a unor lucrări neexecutate privind modernizarea și reabilitare drumului județean DJ 172 F – 1,1 milioane lei

* Prejudiciu cauzat bugetului județului Cluj reprezentând amenajare parcare pe drumul județean DJ 109C executate de SC SAMUS Construcții SA Dej  - 75.766 lei

* Plata nelegală către SC SAMUS Construcții SA Dej a unor lucrări reprezentând cantități mai mari de materiale decât cel din documentația tehnică pentru modernizare si reabilitarea drumului județean DJ 109C  - 12.711 lei

* Plata nelegală către SC SAMUS Construcții SA Dej a unor cantități de materiale decontate nelegal la modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni- Calata- Mărgău  - 47.523 lei

* Plata nelegală a unor servicii de deszăpezire a drumurilor județene, în sezonul rece 2014- 2015 – 1,8 milioane lei

Untold, TIFF, Electric Castle, finanţări ilegale

Camera de Conturi spunea, anul trecut, că au fost acordate nelegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu Consiliului Judeţean de 193.000 lei, la care au fost calculate dobânzi penalizatoare în sumă de 11.122 lei, prejudiciul total fiind de 204.122 lei. Printre acestea se află Untold, TIFF, Electric Castle, dar şi asociaţia lui Iancu Şerbănescu, Transilvania Music Event.

Auditorii spuneau că Federaţiei SHARE i s-a acordat nelegal suma de 70.000 de lei pentru organizarea Untold, activitate care a generat profit  (încasări din bilete vândute, comerţ stradal reprezentând 20% din încasările tuturor comercianţilor, activităţi publicitare). Anunţul Federaţiei SHARE privind vânzarea de bilete şi acces camping la Untold Festival a fost următorul: bilete de o zi 129 de lei plus taxe – 138,03 lei, bilet VIP de o zi 229 de lei plus taxe – 245,03 lei, abonament pe 4 zile standard 289 de lei plus taxe – 309,23 lei, abonament standard plus camping 4 zile 338 lei plus taxe – 361,66 lei, abonament VIP 449 lei plus taxe – 480,43 lei. Pentru acelaşi proiect Federaţia SHARE a beneficiat de finanţare nerambursabilă şi de la Primăria Cluj-Napoca în sumă totală de 3.450.000 lei.

“Din rapoartele finale ale Federaţiei SHARE se constată că din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca din finanţarea nerambursabilă acordată au fost acoperite cheltuielile Federaţiei, inclusiv festivalul Untold, în procent de 87,33%, respectiv 3.402.016 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului este de 493.209 lei, fiind omisă finanţarea primită de la bugetul Consiliului Judeţean, de 70.000 de lei, precum şi veniturile realizate din vânzarea biletelor, în sumă de 9.284.331 lei, veniturile din activităţile comerciale şi publicitare, sponsorizările şi donaţiile. Potrivit declaraţiei depuse la Primăria Cluj-Napoca, au fost realizate venituri din vânzarea de bilete în sumă de 9.284.331 lei, de 2,38 ori mai mult decât valoarea declarată a proiectului de 3.895.225 lei, reieşind doar de aici un profit generat de acest proiect în sumă de 5.389.106 lei. Având în vedere că finanţările nerambursabile acordate sunt în completarea veniturilor proprii şi a celor primite sub formă de donaţii şi sponsorizări (nefiind legală acordarea de finanţări pentru activităţi generatoare de profit), finanţarea nerambursabilă acordată nu se justifică. Suma acordată Federaţiei SHARE de 70.000 de lei reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului judeţului, aferent căreia au fost calculate dobânzi penalizatoare în sumă de 4.022 lei (total 74.022 lei). Consiliul Judeţean nu a efectuat nicio verificare cu privire la evidenţierea veniturilor, nici la momentul încheierii contractului şi nici pe parcursul executării acestuia”, arăta Camera de Conturi.

Mai multe despre dimensiunea DEZASTRULUI: puteţi citi aici

Ultimele Stiri
abonare newsletter