Actualitate

Cum îngroapă consilierii judeţeni o gaură de 2 milioane de euro

Tişe şi consilierii judeţeni şterg mâine urmele unei ţepe de 5 ani. Cum să îngropi o gaură de milioane de euro?

Consilierii judeţeni vor vota mâine rezilierea contractului cu firma UTI, după ce forul judeţean nu a fost în stare în 7 ani de zile să predea firmei amplasamentul stabilit pentru construirea unui parking suprateran şi a unui hotel la Aeroportul Cluj. Acum, prin acest demers, Consiliul Judeţean încearcă să transfere vina neconstruirii parkingului şi a hotelului în sarcina firmei UTI.

Mai mult, Curtea de Conturi impută Consiliului Judeţean Cluj pierderi de 9,2 milioane de lei (2,04 milioane euro) pentru venituri nerealizate din contractul cu UTI. Ca să nu îi mai impute Curtea de Conturi Consiliului Judeţean şi în acest an aceste pierderi, Alin Tişe a decis rezilierea contractului cu firma UTI.


Contract încheiat de Tişe şi reziliat tot de Tişe

În 2010, se încheia un contract între Consiliul Județean Cluj (pe atunci preşedintele instituţiei era tot Alin Tişe) și SC UTI Parking & Hotel Management SRL pentru construirea unui parking etajat și a unui hotel. Un an mai târziu, în 2011, au fost suspendate obligațiile firmei UTI de construire a parking-ului auto etajat și a hotelului până la data când Consiliul Județean va preda amplasamentului necesar construirii acestora.

Suspendarea obligaţiei SC UTI Parking & Hotel Management S.R.L. de construire a parkingului etajat a fost determinată de existenţa pe amplasamentul atribuit în vederea edificării parkingului, a mai multor imobile care asigurau desfăşurarea activităţii Direcţiei Generale a Vămii, a Unităţii Speciale de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi a unor societăţi care realizau activităţi conexe aviaţiei, generatoare de venituri pentru Aeroport, în temeiul unor contracte de locaţiune încheiate pentru o perioadă de cinci ani, respectiv până în anul 2016.


De abia anul acesta, Consiliul Judeţean a reuşit să relocheze entităţile care îşi desfăşurau activitatea în clădirile existene pe amplasamentul necesar pentru construirea parkingului auto etajat, dar surpriză: UTI nu a semnat actul în vederea însuşirii amplasamentului.

Cu toate că a avut termen până în 21 iulie să semneze pentru preluarea amplasamentului, UTI nu a semnat documentul, iar Tişe a decis rezilierea contractului.


Potrivit proiectului de hotărâre, Consiliul Județean Cluj a notificat UTI că a încălcat prevederile contractuale.

"Concesionarului i se va notifica rezilierea contractului conform căruia nerespectarea tuturor obligațiilor asumate prin contract de către concesionar, în mod culpabil și repetat (?!), dă dreptul părții lezate, concedentul, de a considera contractul pe deplin reziliat, precum și de a pretinde plata de daune-interese”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat mâine de consilierii judeţeni.


Trebuie spus că proiectul a fost propus și poartă semnătura vicepreședintelui Marius Mînzat, spre deosebire de celelalte, care într-o majoritate covârșitoare, poartă semnătura președintelui Alin Tișe.

Vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mînzat (PNL), explică decizia iniţierii proiectului de hotărâre: “Neînţelegeri în derularea contractului iniţial, despre asta e vorba. Nu s-a primit nimic de la UTI până în 21 iulie. În situaţia respectivă mergem mai departe cu rezilierea contractului. Rezilierea contractului aşa cum am solicitat-o noi”.


Conducerea Consiliului Judeţean Cluj se aşteaptă şi la un proces cu UTI după decizia de mâine de reziliere a contractului.

“E foarte probabil ca UTI să nu fie de acord cu rezilierea şi în astfel de situaţii va încerca să-şi apere interesele în instanţă, cred, interese care cred ei că le-au fost încălcate. Din punctul nostru de vedere, noi avem dreptate, contractul nefiind respectat am hotărât să îl rezilierm. Ce urmează? Categoric parcarea va fi administrată de Consiliul Judeţean. Dar la toate planurile noastre pot apărea piedici legate de contestaţii”, a mai spus Mînzat.

Ce se va întâmpla după ziua de mâine

După decizia rezilierii contractului, parcarea actuală ar urma să treacă fie în administrarea aaeroportului, fie să se ocupe de ea Consiliul Judeţean. O altă variantă ar fi demararea unei licitaţii pentru găsirea unei alte firme care să se ocupe de construirea parkingului şi a hotelului.

“Proiectul acesta numai aşa poate să meargă înainte, UTI nu mai vrea să facă acel hotel, atunci ideea economică cea mai bună ar fi ca totuşi parcarea să fie la aeroport când a fost cândva. Undeva este vorba de o reglementare a situaţiei de acum câţiva ani. Nu erau aşa mulţi bani încasaţi din redevenţă, mult mai mulţi bani ar veni pentru Consiliu Judeţean, de fapt, pentru Aeroport dacă am rezilia contractul. Am mai avut noi o discuţie pe vremea mandatului meu. Eu speram să mai scadă preţurile. Sunt preţuri foarte mari pentru oamenii de rând şi răsar tot felul de parcări clandestine în faţa aeroportului. De ce să nu încaseze aeroportul acei bani că ei trebuie să-şi susţină investiţiile. aeroportul a spus că dacă li se dă lor administrarea şi terenul vor face ei acest parking suprateran. Asta e un câştig şi pentru judeţ şi pentru populaţie.”, spune vicepreşedintele Vakar Istvan (UDMR).

Şi consilierul judeţean Remus Lăpuşan (PSD) spune că rezilierea contractului este singura variantă.

“E singura variantă (n.red. rezilierea contractului) să deblocăm situaţia pentru că sigur nu se va face niciodată. Ar trebui reluate discuţiile, licitaţie, să găsim pe cineva care să facă parcarea. Sunt discuţii pe termen scurt să se ocupe Consiliul Judeţean de parcare. Dar la câte investiţii are, nu cred că va îşi va permite lucrul acesta, nici aeroportul nu poate să se ocupe pentru că are alte proiecte. Noi am fost cei care am ridicat problema acestui contract, am spus că nu e în regulă cu contractul, că ar trebui făcut ceva, trebuie să fim consecvenţi. Oricum au profitat la maximum cei de la UTI de când s-a încheiat contractul”, spune Lăpuşan.

Bani pierduţi

Potrivit Curții de Conturi, „concesionarea  de  lucrări  publice  pentru  proiectarea, finanțarea,  construirea, darea în exploatare și întreținerea parcărilor și a unui hotel de 4* din perimetrul  Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj s-a efectuat fără respectarea prevederilor legale, fiind estimate venituri nerealizate în sumă de 9.222.000 lei (2,04 milioane euro).

„În urma derulării procedurii de  atribuire  a  contractului  de  concesiune  aferent executării obiectivului «Lucrări în vederea extinderii parcării auto existente, construirii unui nou parking auto etajat și a unui hotel de 4* în perimetrul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca» a fost  desemnat  câștigătoare  SC  UTI Facility Management SA București, valoarea redevenței pentru extindere parcare și parking a fost de 250.000 euro (fără TVA) indexată cu procentul de creștere/scădere înregistrat de traficul de pasageri pe aeroport aferent anului precedent,  iar  valoarea  redevenței  pentru  hotel până  la  punerea  în  funcțiune  de  230.898 euro/an (fără TVA) și valoarea redevenței pentru hotel după punerea în funcțiune de 12% din venitul  brut. Ca urmare a finalizării procedurii, a fost încheiat contractul de concesiune de lucrări publice în luna august 2010. Datorită faptului că județul Cluj, prin Consiliul Județean, nu a predat amplasamentul stabilit, în anul 2011 s-a convenit  suspendarea  temporară  a  construirii parcării și a hotelului și s-a stabilit plata unei redevențe în cuantum de 66.250 euro/an, deși în documentația  de  atribuire  s-a  prevăzut  faptul  că terenul,  facilitățile  existente  și  bunurile aferente vor fi predate în starea în care se află la data respectivă și fără nici o garanție în privința posibilității de a fi utilizate”, arată auditorii.

Adio locuri de parcare

SC UTI Parking & Hotel Management S.R.L. s-a angajat să construiască un parking auto suprateran cu o capacitate de 1.470 de locuri de parcare şi o suprafaţă construită desfăşurată de 37.800 de metri pătraţi. De asemenea, firma s-a obligat să realizeze şi o extindere a parcării existente la o capacitate minimă de 530 de locuri de parcare, în suprafaţă de circa 17.550 de metri pătraţi, lucrare deja executată şi dată în folosinţă încă din anul 2011, şi pentru care Consiliului Judeţean Cluj percepe o redevenţă totală anuală pentru exploatare în sumă de 66.250 de euro.

În ataşament, contractul încheiat în 2011 dintre Consiliul Judeţean şi UTI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter