Actualitate

AVEM DOVADA. Consiliul Județean Cluj a început să returneze banii după dezastrul de la Centrul de Deșeuri

Consiliul Județean Cluj trebuie să returneze 51,5 milioane de lei (11,5 milioane de euro) reprezentând cheltuieli neeligibile la proiectul Centrului de Deșeuri, după 6 ani de “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare.

Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

Nu e un secret pentru nimeni că forul județean a decis să meargă mai departe cu construcția Centrului de Deșeuri, instituția încercând să atragă noi fonduri europene pentru a acoperi dezastrul precedent.


Însă, se pare că a sosit și vremea decontului. Conducerea Consiliului Județean a primit nota de plată pentru acest dezastru și a început să dea banii înapoi către Uniunea Europeană. De unde? Din buzunarul clujenilor.

“Pentru sumele rambursate în cadrul proiectului «Sistem de Management integrat al Deșeurilor în județul Cluj», Consiliul Județean Cluj a figurat în evidențele Autorității de Management pentru POS Mediu cu o valoare totală a creanțelor bugetare în sumă de 19.574.768,93 lei (aproximativ 4,4 milioane euro). Această sumă a fost recuperată pe parcursul implementării proiectului, atât din sumele solicitate ulterior la rambursare de către beneficiar, cât și prin plată voluntară”, se arată într-o informare trimisă ded Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea Monitorul de Cluj.


De la “totul a fost perfect” la rambursări de milioane de euro

Cine îşi mai aminteşte celebra propoziţie a managerului de proiect Mariana Raţiu (care a încasat bani grei coordonând un dezastru) „până în luna martie 2014 a fost totul perfect”, cu referire la calitatea lucrărilor de la Centrul de Deşeuri? Monitorul de Cluj a demonstrat însă cu documente că unitatea de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri ştia din 2012 despre nereguli şi posibile ilegalităţi, dar cu toate acestea a lăsat lucrările să continue şi nu a luat nicio măsură.

 Acum, la câţiva ani distanţă Consiliul Judeţean face “plată voluntară” pentru ştergerea mizeriei de atunci. Conducerea instituţiei nu a răspuns întrebărilor Monitorul de Cluj de unde a luat aceşti bani pentru a-i returna Uniunii Europene. Dar răspunsul nu este greu de anticipat, banii fiind luaţi, cel mai probabil, din bugetul propriu al judeţului Cluj.


Totuşi, o întrebare rămâne. Cine răspunde pentru banii pierduţi şi pentru proiectul dat de gard? Încă aşteptăm nişte răspunsuri. Nu ţinem minte ca instituţia să fi comandat vreun audit să vadă cine se face responsabil de pierderea banilor.

Audit devastator al Curţii de Conturi

În schimb, în 2015, Curtea de Conturi a demarat un audit la proiectul derulat cu fonduri europene “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” (SMID). Auditul vorbeşte inclusiv de fapte de natură penală, dar şi de managementul defectuos al echipei de implementare, management care a dus la “stabilirea unor consecinţe în plan financiar care afectează interesele Uniunii Europene şi cofinanţarea naţională”. Reprezentanţii Autorităţii de Audit spuneau atunci că principalii vinovaţi sunt membrii echipei de implementare a proiectului.


Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a făcut rectificări bugetare peste rectificări să achite 17,8 milioane de lei (4 milioane de euro) către AM POS Mediu ca urmare a lucrărilor neconforme executate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

Din “nota internă a Direcției de Dezvoltare și Investiții” condusă cu o “mână de fier” de Mariana Raţiu, aceeaşi Mariana Raţiu care este şi managerul de proiect la Centrul de Deşeuri, aflam anul trecut că instituţia a plătit 12,5 milioane de euro antreprenorului format din asocierea Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL, SC Confort SA, SC Vel Service SA pentru lucrările la CMID, ca mai jos în document să descoperim că stadiul fizic al celulei de depozitare este de aproximativ 34%, din care lucrări neconforme 100%.


Anul trecut în septembrie, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe anunţa că instituţia a finalizat şi atribuit contractul privind finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Câştigătorul licitaţiei este o firmă controversată, Kranz Eurocenter. Firma Kranz Eurocenter se va ocupa doar de finalizarea primei celule, care va costa 24 milioane de euro, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter