Actualitate

Pentru prima oară, Oleleu spune adevărul: Centrul de Deşeuri nu se face în 2015

Când toată lumea aşteaptă organizarea unei noi licitaţii pentru finalizarea Centrului de Deşeuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, recunoaşte în premieră că acest obiectiv nu se va face în acest an. Asta în condiţiile în care termenul limită până la care trebuie finalizat Centrul de Deşeuri este 31 decembrie 2015, iar depăşirea lui ar putea atrage penalităţi şi chiar necesitatea returnării banilor europeni alocaţi până acum.

De mai bine de trei luni de zile s-a aşternut liniştea în ceea ce priveşte organizarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unei noi licitaţii privind finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri. Oficialii CJ Cluj au reuşit să ducă opinia publică cu zăhărelul, promiţând organizarea unei noi licitaţii încă din luna decembrie a anului trecut, apoi termenul s-a mutat pentru luna ianuarie, apoi pentru luna februarie  şi tot aşa. Suntem în luna martie şi nici vorbă de o nouă licitaţie la Centrul de Deşeuri.

Ca să nu mai ţină lumea în suspans, vicepreşedintele Ioan Oleleu (PSD) a declarat, peste capul preşedintelui CJ Cluj, Vakar Istvan, că acest centru nu va fi funcţional în 2015.


Noul CMID Feleacu, unde s-a obţinut o finanţare europeană de 60 milioane euro, nu va fi funcţionabil în 2015. În aceste condiţii, se vor duce toate reziduurile menajere tot pe platforma temporară existentă la Pata Rât, care nu se închide, iar transportul, la costuri rezonabile, se va face de către un operator din Câmpia Turzii care va curăţa în câteva zile întreaga zonă. Încurajez primăriile să-şi organizeze propriul serviciu de salubrizare, primarii pot iniţia un proiect european prin care să-şi poată finanţa achiziţionarea mijloacelor de transport necesare”, a precizat Oleleu, potrivit Făclia.

Preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, s-a arătat surprins de afirmaţia lui Oleleu şi refuză să creadă că există această posibilitate.


“Nu ştiu de ce Oleleu spune aşa ceva. Nu pot să cred că a declarat aşa ceva. Eu nu aş vrea să cred aşa ceva. Într-adevăr, sunt blocaje în organizarea licitaţiei, avem probleme, dar acel centru trebuie finalizat până în luna decembrie. Am să convoc o întâlnire cu factorii responsabili de acest proiect pentru a afla punctual unde ne situăm şi ce mai avem de făcut”, a precizat Vakar.

CJ Cluj caută experţi care să-i ajute cu licitaţia

Singura realizare din acest an a echipei de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri este organizarea unei licitaţii privind achiziţia de “servicii de consultanţă tehnică pentru sprijin la întocmirea documentaţiei de atribuire necesară contractării lucrărilor la celula de depozitare şi a zonei administrative şi sprijin în perioada de elaborare de către viitorul antreprenor a noului proiect tehnic la Centrul de Deşeuri”.


Pe scurt, Consiliul Judeţean va plăti din bugetul propriu 30.000 de euro pe serviciile unui expert care să le spună (n.red. echipei de implementare a proiectului CMID) cerinţele tehnice care să fie solicitate în documentaţie, să îi ajute la întocmirea documentaţiei, să îi asiste în timpul licitaţiei şi să vină cu răspunsuri din punct de vedere tehnic. Şi toate astea în vederea postării pe SEAP a anunţului privind noua licitaţie la Centrul de Deşeuri.

Plângeri la DNA şi milogeli la primarii din judeţ

Contractul pentru realizarea Centrului de Deşeuri a fost reziliat în luna noiembrie 2014 după ce antreprenorul nu a reuşit să respecte prevederile privind buna execuţie, nu a remediat problemele descoperite în urma expertizei tehnice, nerealizând lucrări conforme şi şi-a arătat intenţia de a nu continua îndeplinirea obligaţiilor din contract.


Într-o încercare disperată de a finaliza acest obiectiv, în luna februarie, Consiliul Judeţean Cluj a cerut primarilor din judeţ să cofinanţeze Centrul de Deşeuri. Mai mulţi primari susţin că au primit înştiinţări din partea Consiliului Judeţean că trebuie să plătească milioane de lei pentru lucrările la Centrul de Deşeuri, bani pe care primarii nu îi au. Ei au ameninţat că se retrag din Asociaţia Eco-Metropolitan, ceea ce va duce la pierderea finanţării europene pentru acest obiectiv.

Tot luna trecută, Consiliul Judeţean a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu lucrările la Centrul de Deşeuri unde recunoaşte că acestea au fost făcute de mântuială şi există riscul ca pagubele să fie suportate din bugetul local. În paralel, însă, există o altă plângere înregistrată tot la DNA Cluj împotriva funcţionarilor publici din cadrul CJ Cluj care s-au ocupat de proiectul Centrului de Deşeuri.


Valoarea contractului pentru construirea Centrului de Deşeuri este de 107.520.112,98 lei fără TVA, iar termenul de finalizare a fost 19 octombrie 2014.

De câte prelungiri mai este nevoie

În decembrie 2014, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice Attila Korodi a emis un ordin prin care s-a prelungit durata de implementare a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, până la data de 31 decembrie 2015. “Motivele care stau la baza prelungirii perioadei de implementare şi, implicit, actualizarea graficului de achiziţii şi a graficului de implementare al proiectului presupun necesitatea prelungirii unor contracte de lucrări/furnizare încheiate în vederea realizării proiectului”, era justificarea decidenţilor din CJ Cluj.

În vară, rampa de gunoi de la Pata Rât se închide

Şefii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi cei ai Gărzii de Mediu le-au dat termen autorităţilor locale şi judeţene până în 15 iulie să construiască o altă rampă de gunoi. Judeţul Cluj mai poate depozita la Pata Rât deşeuri pe o durată de şase luni de zile. În cazul în care autorităţile locale şi judeţene nu se vor conforma şi nu vor construi o rampă definitivă de gunoi până la data de 15 iulie, rampa de gunoi de la Pata Rât se va închide definitiv, iar gunoiul urmează să fie transportat în judeţele învecinate. Singura problemă este că niciun judeţ nu doreşte gunoiul Clujului. Judeţul Cluj nu are la ora actuală nicio groapă de gunoi conformă.

În comune se poate

De trei ani de zile, comuna Mihai Viteazu se poate lăuda cu propriul sistem de management integrat al deşeurilor care deserveşte şapte localităţi. Proiectul, în valoare de un milion de euro din fonduri europene, presupune o staţie de sortare dotată cu utilaje de balotare a deşeurilor selectate şi staţie de transfer al deşeurilor menajere nepericuloase, autogunoiere, eurocontainere şi europubele. Iniţial, proiectul a fost depus de primăriile Mihai Viteazu, Călăraşi, Moldoveneşti, Iara şi Băişoara, ulterior, aderând şi primăriile Ciurila şi Petreştii de Jos.

Ministerul Mediului cere, prin lege, ca fiecare localitate să sorteze, recicleze şi trateze deşeurile conform directivelor Uniunii Europene. Situaţia arată că majoritatea localităţilor nu sortează deşeurile, astfel că Ministerul a trecut la sancţiuni. Primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng, spune că de când cu acest sistem instituţia pe care o conduce a ajuns să plătească sub 1000 de lei penalităţi la Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Încă o DOVADĂ că finalizarea CMID e doar o glumă proastă

Citeşte şi: Consiliul Județean împarte răspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deșeuri. Primăriile din Zona Metropolitană, OBLIGATE să cofinanțeze proiectul

Citeşte şi: TOŢI SUNT DE VINĂ, NUMAI EI NU!

Citeşte şi: Săptămâna viitoare, o nouă licitaţie pentru Centrul de Deşeuri

Citeşte şi: Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri se lasă aşteptată. Oleleu s-a lăudat degeaba

Citeşte şi: Centrul de Deşeuri, blocat în iţele greşelilor de proiectare şi în bâlbâielile autorităților

Citeşte şi: Contractul pentru Centrul de Deşeuri, OFICIAL REZILIAT. Constructorul REFUZĂ să plece de pe şantier

Citeşte şi: Dacă ne băgați pumnul în gură, vă mușcăm până vă dă sângele!

Ultimele Stiri
abonare newsletter