Actualitate

Kelemen Hunor: „Creșterea accizei la carburanți nu va genera o inflație mai mare de 0,2%"

Creșterea accizei la carburanți nu va genera o majorare a inflației cu mai mult de 0,2%, iar dacă sumele colectate din această taxă vor fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere atunci beneficiarii vor fi toți cetățenii țării, este de părere președintele UDMR, Kelemen Hunor.

"În acest moment, această creștere nu va genera o inflație mai mare de 0,2% — eu merg pe aprecierile și pe analizele Băncii Naționale. Sunt convins că dacă această sumă de aproape 2 miliarde (de lei, n.red.), ce este preconizată pentru bugetul național din acciza rutieră se întoarce în infrastructura rutieră atunci fiecare om, fiecare cetățean va beneficia de această acciză sau suprataxare", a afirmat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a arătat că taxele în plus nu sunt de natură să bucure pe cineva, dar a explicat că este nevoie de fonduri suplimentare pentru susținerea proiectelor de infrastructură ce nu beneficiază de sume nerambursabile ce pot fi atrase prin programele europene.


"Sigur, nicio acciză în plus, nicio taxă în plus nu ne face mai fericiți. Dar trebuie să vedem că dacă vrem să ieșim din această zonă albă a Europei — nu avem autostrăzi, nu avem infrastructură rutieră — trebuie să găsim resurse, dincolo de banii care vin de la Uniunea Europeană și care sunt pentru anumite tronsoane, dar nu pentru toate proiectele noastre. Atunci această acciză, această resursă, este una dintre posibilități. Trebuie folosită suma care se adună, în mod foarte corect și foarte echilibrat, pentru autostrăzi", a adăugat liderul UDMR.

 

abonare newsletter