Actualitate

Concurență: La doar 100 de kilometri de Cluj, Aeroportul Târgu-Mureş vrea pistă mai mare

Aeroportul Tîrgu-Mureş a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013 pentru extinderea pistei de decolare-aterizare la 3600 de metri şi anunţă că este în fază finală cu priectul.

Aeroportul din Târgu-Mureş vrea pistă mai mare Aeroportul din Târgu-Mureş vrea pistă mai mare

„Proiectul cu finanţare europeană, în valoare de 38,9 milioane de euro se află în faza finală de evaluare şi vizează extinderea pistei de decolare-aterizare şi a platformei de operare pentru aeronave, inclusiv instalaţiile aferente şi modernizarea instalaţiilor de balizaj pentru apropierea de precizie corespunzătoare cat II OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). […] Vom continua promovarea proiectului de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, care va asigura finanţarea europeană pentru extinderea pistei de decolare-aterizare la 3600 de metri, unică de acest fel în Transilvania”, declara la începutul verii preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportul International “Transilvania” Târgu Mureş, Peti András.

Mureşenii „ne-au zburat” deja un operator aerian


După ce au negociat o periaodă şi cu reprezentanţii Aeroportului Cluj, irlandezii de la Ryanair, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, au încheiat la începutul lui 2013, un parteneriat strategic pe o perioadă de cinci ani cu Aeroportul Internaţional „Transilvania” Tîrgu-Mureş.

Ryanair ar urma să aducă anual Aeroportului din Tîrgu-Mureş peste 30.000 de pasageri, alimentând ambiţiile conducerii CJ Mureş de creştere a traficului cu 30% în acest an, de la peste 305.000 de pasageri cât a avut în 2012, când s-a înregistrat un record, la 400.000.


Milioane de euro în modernizarea pistelor pentru zeci de pasageri

Cu excepţia aeroportului din Târgu-Mureş şi a celui din Sibiu, care au un număr onorabil de călători annual, celelalte vecine ale Clujului – Satu Mare, Baia Mare, Suceava, Oradea şi Arad – zac cu pistele aproape goale consemnând maxim două zboruri pe zi.


Cu toate că nu sunt viabile din punct de vedere economic, iar şansele de salvare sunt aproape nule, aeroporturile înghit anual zeci de milioane de euro pentru investiţii.

Spre exemplu, Aeroportul din Satu Mare va beneficia de investiţii de circa 16 milioane de euro, din bugetul judeţean, pentru modernizarea pistei, după ce în 2012 s-au făcut mai multe achiziţii consistente.


De 26 de milioane de euro, tot pentru extinderea pistei, însă de această dată din fonduri europene, va beneficia anul acesta şi Aeroportul Oradea.

Modernizarea bate şi la poarta Aeroportului Baia Mare, unde autoritatile judeţene dau asigurări că vor fi demarate lucrările de modernizare a pistei, investiţia ridicându-se la peste 6 milioane de euro.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter