Actualitate

Clujul în beznă! Cum va fi marcată anul acesta „Ora Pământului”?

Cluj-Napoca se alătură și anul acesta orașelor care marchează cea de-a 18-a ediție a evenimentului „Ora Pământului”.

Cluj-Napoca se alătură și în acest an orașelor care marchează „Ora Pământului”. Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Cluj-Napoca se alătură și în acest an orașelor care marchează „Ora Pământului”. Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Cluj-Napoca se alătură și anul acesta orașelor care marchează cea de-a 18-a ediție a evenimentului „Ora Pământului” care va avea loc pe 23 martie 2024, de la ora 20:30. 
 

„În contextul zilei de 23 martie, zi în care are loc evenimentul anual de promovare a activităților legate de schimbările climatice sub denumirea „Ora Pământului” - va fi  oprit iluminatul din interiorul instituției, precum și iluminatul arhitectural de pe clădirea primăriei, în intervalul orar 20:30 - 21:30”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro
 


De asemenea, și Consiliul Județean (CJ) Cluj a anunțat că va participa la evenimentul „Ora Pământului”, alături de instituțiile subordonate care au iluminat ambiental. Astfel, sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.


Totodată, și entități subordonate Consiliului Județean, precum Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga", Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, imobilele aflate în administrarea societății Tetarom S.A., dar și stadionul Cluj Arena vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse.



 

 

Alin Tișe: „Încurajăm clujenii să sprijine inițiativa”

„Ne alăturăm, și în acest an, milioanelor de oameni de pe întreg Globul care marchează Ora Pământului. Protejarea naturii și a resurselor sale constituie o responsabilitate a noastră, a tuturor, astfel că, printr-un simplu gest de a stinge lumina timp de o oră, putem contribui la acest obiectiv. Încurajăm clujenii să sprijine inițiativa și să conștientizeze efectele dezastruoase asupra mediului ale consumului în exces”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca s-a alăturat orașelor care au marcat „Ora Pământului” prin stingerea iluminatului ornamental de pe Casa de  de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și sediul primăriei, între orele 20:30 și 21:30. 


„Ora Pământului”, eveniment la care participă milioane de oameni din întreaga lume 
 

În 31 martie 2007 s-a organizat prima dată evenimentul „Ora Pământului” în Sydney, Australia, la care au participat 2,2 milioane de oameni. La un an distanță, „Ora Pământului” (Earth Hour) a devenit o mișcare globală, participând peste 100 de milioane de oameni din peste 30 de state ale lumii. 

„Ora Pământului vă invită să vă deconectați și să petreceți 60 de minute făcând ceva - orice - pozitiv pentru planeta noastră. (...) Acordați cu toții o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ”, se arată într-un mesaj transmis de către earthhour.org
 

România participă la „Ora Pământului” din 2009. Mii de români au participat la zeci de evenimente organizate în București și orașele mari din țară, pentru a atrage atenția asupra problemelor mediului înconjurător și risipei de resurse. „Ora Pământului” atrage atenția asupra pericolului în care se află planeta noastră din cauza schimbărilor climatice și a poluării excesive. 
 


De-a lungul timpului, organizatorii au marcat „Ora Pământului” prin stingerea luminilor timp de o oră în construcții emblematice, cum ar fi Turnul Eiffel, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, Fântâna din Geneva, Burj Kalifa etc. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

25 martie - Ora Pământului. La 16 ani de la debutul evenimentului, schimbările climatice pun în pericol viitorul omenirii şi al întregii planete

abonare newsletter