Actualitate

Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub acuzare de DNA, în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, în timpul administrării unei doze de vaccin anti-Covid, în ianuarie 2021/Foto: USR Facebook.com Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, în timpul administrării unei doze de vaccin anti-Covid, în ianuarie 2021/Foto: USR Facebook.com

 

 


DNA a anunţat, vineri, că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

 


Anunţul vine după ce Voiculescu a fost vineri la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

CITEȘTE ȘI: 
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, audiat la DNA în dosarul vaccinurilor. „Nicio decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte”.

Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 10 şi, respectiv, 18 martie 2021, Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.


„De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susţinut spre aprobare în şedinţa Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii”, se arată în comunicatul DNA.

Direcția Națională Anticorupție susține că Voiculescu ar fi putut opta să nu cumpere vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană. Fostul ministru Vlad Voiculescu a negat acuzațiile care i se aduc. 


Și Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în perioada pandemiei, a fost chemată vineri la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, audiat la DNA în dosarul vaccinurilor. „Nicio decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter