Actualitate

Anul 2024, dedicat eroului Avram Iancu. „Crăișorul Munților” va avea un Centru memorial la Cluj

Anul 2024 va fi dedicat revoluționarului Avram Iancu, iar Clujul va celebra cu fast activitatea eroului transilvănean prin evenimente culturale, artistice și educaționale.

Anul 2024, dedicat revoluționarului Avram Iancu/Foto: monitorulcj.ro Anul 2024, dedicat revoluționarului Avram Iancu/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Legea pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis. 

 


„Se instituie anul 2024 ca «Anul Avram Iancu» pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. 

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu", se arată în lege.


Aceste instituţii pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Avram Iancu, erou de suflet al Clujului

Activitatea lui Avram Iancu și figura s-a legendară au fost mereu celebrate cum se cuvine la Cluj. 


Și în acest an, la Aeroportul Internațional Cluj, aerogară ce îi poartă numele, a fost dezvelit un bust dedicat „Crăișorului Munților”.

Recent, mii de moți și turiști s-au adunat la Mărișel, în jurul Crucii Iancului, unde Avram Iancu este sărbătorit de mai bine de 170 de ani.


«Trăiască duhul lui Iancu,

Trăiască moțul între moți 

Câmpia Libertății spune

Că Avram Iancu suntem toți», a transmis primarul Emil Boc în cadrul evenimentului de la Mărișel. 

Casa Memorială „Avram Iancu” 

Casa Memorială „Avram Iancu”, situată în centrul Clujului, va intra în circuitul cultural, dar și turistic al orașului. În aprilie 2023, Primăria făcea primii pași pentru construirea viitorului muzeu.

Atunci, consilierii locali aprobau un proiect de hotărâre prin care două imobile de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca urmau să intre în domeniul public. Acest demers reprezintă prima etapă pentru realizarea unui muzeu dedicat lui Avram Iancu.

Cele două spații vor fi reabilitate și transformate pentru amenajarea Casei Memoriale/Muzeu „Avram Iancu”, care va intra ulterior în circuitul cultural-turistic.

„Este un proiect de suflet al Clujului, spun eu, și vizează constituirea Centrului memorial „Avram Iancu”. Procesele necesare au fost câștigate, astfel încât să avem două imobile de pe strada Avram Iancu (apartamentele 1 și 4 de la numărul 17 – n.r.), care vor reprezenta nucleul în jurul căruia putem construi acest centru memorial. 

Mai întâi le trecem în domeniul public, pentru a putea fi folosite ulterior în acest scop important. 

Să nu uităm că acolo a locuit Avram Iancu înainte de Revoluția de la 1848”, a explicat atunci edilul Emil Boc.

De altfel, primarul s-a referit și la scuarul Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca, situat în Piața Avram Iancu. Zona urmează să fie modernizată, iar statuia „Crăișorului Munților” va rămâne în picioare, pentru că la Cluj „spiritul lui Iancu” este viu. 

Cel mai probabil, după cum i-a obișnuit deja pe clujeni, administrația locală va marca cu fast memoria eroului transilvănean pe tot parcursul anului viitor, prin evenimente culturale și artistice pentru a celebra cum se cuvine 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu, care a studiat și s-a format în Capitala Ardealului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în incinta Aeroportului Internațional Cluj. Emil Boc: „Spiritul lui Iancu nu ne va părăsi niciodată”

Un proiect de suflet al Clujului. Primii pași pentru realizarea Centrului memorial „Avram Iancu”

În cinstea lui Avram Iancu, mii de oameni s-au adunat la Mărișel la Crucea Iancului: „Moții nu l-au uitat niciodată!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter