Actualitate

În cinstea lui Avram Iancu, mii de oameni s-au adunat la Mărișel la Crucea Iancului: „Moții nu l-au uitat niciodată!”

Mii de moți și turiști s-au adunat, duminică, la Mărișel, în jurul Crucii Iancului. De mai bine de 170 de ani, moții îl sărbătoresc pe Avram Iancu.

Sărbătoare de la Crucea Iancului, Mărișel / Foto: Emil Boc - Facebook Sărbătoare de la Crucea Iancului, Mărișel / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872).

Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră.


În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului a avut loc duminică, 9 iulie 2023, în comuna Mărișel și este „cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj adună an de an mii de persoane, moți și turiști din țară și străinătate”, potrivit Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.


Primarul Clujului, Emil Boc, a participat și el la eveniment: „Sărbătoarea tradițională «Crucea Iancului»! Azi am avut marea plăcere să particip, alături de mii de români, la sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului din Mărișel. Mult i-a iubit Avram Iancu pe moți, dar nici moții nu l-au uitat niciodată! Spiritul lui Avram Iancu face parte din ADN-ul poporului român și se definește prin patriotism, curaj, sacrificiu și integritate.

«Trăiască duhul lui Iancu,
Trăiască moțul între moți 
Campia Libertății spune
Că Avram Iancu suntem toți»”, a transmis primarul.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în incinta Aeroportului Internațional Cluj. Emil Boc: „Spiritul lui Iancu nu ne va părăsi niciodată”

Mii de moți și turiști, așteptați la Mărișel la sărbătoarea de la Crucea Iancului! Sărbătoarea se desfăşoară de peste 170 de ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter