Actualitate

Clujenii, printre românii care plătesc cele mai mici prețuri la apa potabilă. Diferențe uriașe între județe

Cluj-Napoca se află între localitățile în care cetățenii plătesc cel mai puțin pentru apa potabilă. Diferențele față de zone din Moldova sunt uriașe.

Diferențe uriașe de prețuri la apa potabilă între județele din Transilvania și Moldova / Foto: pixabay.com Diferențe uriașe de prețuri la apa potabilă între județele din Transilvania și Moldova / Foto: pixabay.com

 

 


Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cea mai ieftină apă potabilă curge la robinetele din Oradea (4,14 lei/mc), Arad (4,24 lei/mc), Giurgiu (4,40 lei/mc), Cluj-Napoca (4,41 lei/mc), Sibiu (4,50 lei/mc), Alba (4,68 lei/mc), Voluntari (4,89 lei/mc) și Tulcea (4,99 lei/mc), unde prețurile nu depășesc 5 lei/mc.

 


Multe prețuri ridicate la apă potabilă sunt înregistrate în județele din Moldova, cu o diferență semnificativă de cele din Transilvania, unde se află mai multe cu tarife reduse. Însă, cele mai mari prețuri sunt în  Brăila (8,87 lei/mc), Buzău (8,23 lei/mc), Galați (8,30 lei/mc), Vaslui (8,16 lei/mc), Iași (7,48 lei/mc), Călărași (7,40 lei/mc), chiar și Bistrița-Năsăud (7,33 lei/mc)

Mai aproape de Cluj-Napoca, Turda înregistrează un tarif mult mai ridicat - de 7,17 lei/mc.


Investițiile în modernizarea sistemelor de tratare și transport pot ajuta la diminuarea acestor tarife. Prețurile prezentate sunt cele aprobate de ANRSC pentru operatori regionali la 1 aprilie 2023, pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, exclusiv TVA. 

În ceea ce privește canalizarea, tariful cel mai mic este înregistrat în Sibiu (3,00 lei/mc), acesta fiind urmat de Alexandria (3,13 lei/mc), Reşiţa (3,24 lei/mc), Botoşani (3,33 lei/mc), Oradea (3,42 lei/mc) și Tulcea (3,82 lei/mc), cu prețuri sub 4 lei. Cluj-Napoca nu se situează printre primele localități cu cele mai scăzute tarife, dar diferența nu este enormă: 4,68 lei/mc.


Cele mai mari prețuri la canalizare sunt în: Ilfov (7,24 lei/mc), Iași (6,77 lei/mc), Olt (6,72 lei/mc) și Dâmbovița (6,65 lei/mc), prețuri fără TVA. 

Vezi toate datele în tabelul de mai jos, publicat de ANRSC:


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tu știi ce apă bei? Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj și care izvoare au apă NEPOTABILĂ?

Rețelele de apă și canalizare de pe 100 de străzi din Cluj-Napoca, înlocuite. Investiție de 25 de milioane de euro. VEZI lista

Ultimele Stiri
abonare newsletter