Timp Liber

Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii și factorii de risc

Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii. Cum ne dăm seama că suferim de această boală și care sunt factorii de risc.

Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii și factorii de risc/Sursa foto: pixabay Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii și factorii de risc/Sursa foto: pixabay

 

 


Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la nivel mondial, care cauzează moartea celulelor cerebrale, cu consecinţe severe asupra memoriei şi comportamentului persoanei afectate.

 


Cu timpul creierul își reduce în mod considerabil dimensiunile contractându-se. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, cortexul se contractă și el, având un aspect stafidit și afectând zonele din creier responsabile cu gândirea, planificarea și memoria. Ventriculele (cavitățiile umplute cu lichid de la nivelul creierului-n.red.) își măresc volumul. Spre deosebire de țesutul unui creier sănătos, țesutul creierului afectat de boala Alzheimer conține mult mai puține celule nervoase și sinapse, scrie doc.ro.


Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii

Simptomele bolii Alzheimer nu sunt evidente din primele momente. Printre primele simptome se numără pierderea energiei, a entuziasmului, interesului pentru activitățile ce țin de muncă ori cele sociale sau pierderea memoriei pe termen scurt, apoi și pe cea pe termen lung.

Potrivit csid.ro, cel mai comun simptom al bolii Alzheimer este dificultatea pacientului de a-şi aminti informaţii primite în urmă cu scurt timp, deoarece degradarea celulelor are loc iniţial în regiunea creierului responsabilă cu învăţarea. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea simptome mai grave, care pot scădea calitatea vieţii.


Conform sursei citate, diagnosticul de boală Alzheimer nu beneficiază, din păcate, de un test universal care să confirme cu acurateţe prezenţa acestei boli.

 

CITEȘTE ȘI:

Simptomele ulcerului. Primele simptome la apariția ulcerului în organism și factorii de risc

Simptomele diabetului: Primele simptome la apariția diabetului în organism

 

Simptomele bolii Alzheimer. Care sunt factorii de risc

Pe lângă simptomele bolii Alzheimer, este important să știm care sunt factorii de risc care duc la apariția acestei boli în organism. Deși factorii variază de la o persoană la alta, principala cauză de apariție a bolii Alzheimer este vârsta inaintată.

Totodată există și alți factori de risc care duc la apariția bolii Alzheimer în organism. Acești factori de risc sunt: loviturile repetate sau puternice la nivelul capului, istoric în familia de persoane care au avut Alzheimer, hipertensiunea arterială, expunerea îndelungată la un mediu toxic, colesterol ridicat, traume psihologice și diabetul.

 

CITEȘTE ȘI:

Fructul care previne apariția bolii Alzheimer, cu multe beneficii pentru sănătate. Reduce riscul de astm și diabet

Ultimele Stiri
abonare newsletter