Timp Liber

Trasee cu peisaje pitorești, amenajate în Mărișel, una dintre destinațiile preferate de turiști. FOTO

Două trasee spectaculoase au fost amenajate în zona Mărișel, una dintre destinațiile preferate de turiști în ultima perioadă.

 

 


În contextul în care zona Mărișel a devenit, în ultima perioadă, una dintre preferatele turiștilor, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, au amenajat primele două trasee montane din acest areal.

 


„Zona montană a Clujului oferă peisaje spectaculoase, extrem de apreciate de iubitorii de natură. Ne dorim ca aceasta să fie valorificată la potențialul său maxim, motiv pentru care ne preocupăm permanent de amenajarea și întreținerea traseelor turistice, astfel încât parcurgerea lor să se realizeze în condiții de maximă siguranță”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în a cărui subordine funcționează Salvamontul clujean.

Două trasee spectaculoase în Mărișel

Primul, un circuit marcat cu punct galben, pornește din zona bisericii și coboară pe o cărare ce bucură turiștii cu peisaje pitorești și puncte de belvedere spectaculoase asupra Văii Leșului și ajunge, prin pădure, până în zona Trei Pâraie, o confluență unde au fost amenajate trei mori de apă și locuri de popas.


Al doilea traseu, unul dus-întors, marcat cu punct roșu dublu, este unul spectaculos și urmează defileul Someșului Cald, de la Rusești (cătun în amonte de coada lacului Tarnița) până la fosta moară din defileu, în zona numită Dâlboacă. Pe acest traseu, unde apele Someșului Cald au săpat marmite și se prăvălesc tumultos în câteva șiruri de cascade, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo a amenajat cărarea cu cabluri metalice, pentru a reduce orice risc de alunecare.

De altfel, ambele trasee din Mărișel sunt ușor de parcurs și necesită doar echipamentul minim recomandat în orice drumeție montană: bocanci, haine de ploaie, haine mai groase, telefon încărcat și o folie de supraviețuire. Traseele au primit omologarea din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.


De asemenea, venind în sprijinul turiștilor din zona Lacului Tarnița, unde noile trasee montane au devenit în ultimii doi ani cele mai vizitate din județ, Salvamontul a montat câteva panouri cu harta tuturor traseelor, cu informațiile legate de acestea, dar și cu recomandările pentru parcurgea lor în siguranță. Amenajarea traseelor a fost finanțată din bugetul Consiliului Județean Cluj.

CITEȘTE ȘI:

12 trasee montane, omologate în județul Cluj. Unde poți să ieși într-o escapadă de weekend. GALERIE FOTO

Cheile Vălișoarei, traseul perfect pentru o escapadă de toamnă aproape de Cluj. VIDEO/FOTO

abonare newsletter