Timp Liber

Destinație de weekend în apropiere de Cluj. „Grota studenților”, peștera care veghează din masivul Piatra Secuiului. FOTO

În apropiere de județul Cluj, în Alba, se găsește o peșteră care uimește vizitatorii și anume Grota studenților. Această peștere a fost salvare pentru studenții care s-au adăpostit de măcelul din Aiud din 1849.

Grota studenților din masivul Piatra Secuiului/ Foto: TerraMont - Facebook Grota studenților din masivul Piatra Secuiului/ Foto: TerraMont - Facebook

 

 


Acest weekend este ultimul pentru studenții care vor începe luni, 2 octombrie, noul an universitar. Pe lista destinațiilor turistice pe care le pot vizita în acest weekend se află și Portalul Kőluk numit și Grota studenților.

 


Grota Studenților este cea mai spectaculoasă peșteră din masivul Piatra Secuiului din județul Alba, celebrul masiv stâncos din Munții Trascău.

CITEȘTE ȘI:
A început Festivalul Silvoiței, la Vultureni: mâncare preparată de localnici, activități pentru copii și piață cu produse locale

Grota poate fi vizitată în cadrul unui traseu de circa două ore, cu plecare din localitatea Rimetea şi final în localitatea Colţeşti.


Potrivit site-ului de specialitate munții-nostri.ro, traseul spre grotă este marcat cu triunghi roşu. Diferenţa de nivel este de circa 350 de metri. Traseul pleacă din Rimetea. După ieşirea din sat se face dreapta şi se merge pe o cărare circa de 2 kilometri până la peşteră. Diferenţa de nivel este de circa 350 de metri. La coborâre se face stânga pe o altă cărare care duce spre Colţeşti. Traseul durează circa două ore, însă priveliștea pe care o oferă merită din plin.

Grota portal are o ieşire imensă în partea sudică, alta şi mai mare vestică, cu forma de potcoavă, şi una mai mică care se deschide spre un perete de stâncă. Prima arcadă oferă o perspectiva unică asupra satului Colţeşti şi a Cetății Trascăului, în timp ce a doua, oferă o deschidere spre pitorescul sat Rimetea, străjuit de muntele Sălaş şi vârful Ardaşcheia.


Una dintre arcadele din Grota studenților/ Foto: Virgil Sterpu - Facebook

Peștera, locul în care studenții s-au salvat de măcelul din Aiud din 1849

Grota studenților este un loc încărcat cu istorie. Potrivit legendei, se spune că în 1849, această peșteră a ascuns și a salvat studenții colegiului Bethlen din Aiud care au fugit de frica măcelului. 

Masacrul de la Aiud a avut loc între 8-11 ianuarie 1849, când trupe românești au invadat și au jefuit orașul Aiud. Au fost uciși între 600 și 1.000 de civili unguri și aproximativ același număr au murit înghețați când au încercat să fugă din oraș. 


În data de 8 ianuarie aproape 10.000 de insurgenți români din tabăra lui Axente Sever au invadat orașul, provocând crime și distrugeri. Acestora li s-au alăturat mai târziu și taberele prefecților Simion Prodan și Ioan Buteanu și prădători din satele din împrejurimi; se estimează că numărul insurgenților din oraș a fost între 18.000-20.000.  Mulți locuitori au fugit prin păduri spre așezările din apropiere, în timp ce supraviețuitorii rămași în oraș au fost salvați de unități ungurești și imperiale între 11 și 16 ianuarie. Studenții de la colegiul Betlen s-au adăpostit în Portalul Kőluk care ulterior a primit denumirea de Grota studenților.

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal

Ca să ajungi la Cetatea Trascăului, inevitabil vei trece prin unul dintre cele mai fascinante sate din toată Transilvania, Rimetea, localitatea în care soarele răsare de două ori: o dată deasupra orizontului, o dată după Piatra Secuiului. În cele peste opt secole de locuire neîntreruptă, plină de perioade zbuciumate, satul a devenit cunoscut în toate colțurile lumii pentru patrimoniul bogat și variat, pentru casele tradiționale unice, dar și pentru patrimoniul natural.

Pe lângă Piatra Secuiului, la est, și masivul Ardașcheia, la vest, în preajma satului Rimetea pot fi vizitate Cheile Vălișoarei, „poarta” de intrare dinspre sud în depresiunea Trascăului, cu 27 de peșteri, Cheile Plaiului, dar și Cheile Siloșului. Odată urcat pe platoul Pietrei Secuiului, vei zări o priveliște care îți taie răsuflarea, desprinsă parcă din povești, mai ales dacă vremea este de partea ta. Merită să petreci un weekend în această zonă!

Cetatea Trascăului și legenda cu fantoma fetei contelui Toroczkai

Cetatea Trascăului, situată la vest de satul Colțești, județul Alba, a fost ridicată spre finalul secolului XIII, de familia Toroczkai, după invazia nimicitoare a tătarilor (1241), în urma căreia s-au produs pagube însemnate în zonă. Construită ca cetate locuibilă și de refugiu, fortăreața medievală fusese amplasată strategic, într-un loc cât mai greu de atins, pe o înălțime calcaroasă izolată, abruptă.

În anul 1470, cetatea avea să fie confiscată de regele Matei Corvin și oferită lui Monoszlói Csupor Miklós, proaspăt numit voievod al Transilvaniei. Peste alte patru decenii, fortăreața a revenit la familia Toroczkai, însă a fost devastată de țăranii răsculați conduși de Gheorghe Doja (1514). Soarta cetății avea să fie pecetluită la începutul secolului XVIII, odată cu revolta curuților și presiunile austriecilor.

Cetatea Trascăului/ Foto: Daiana Rosca - Facebook

Pentru că s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Habsburg, familia Toroczkai a fost înlăturată de pe scena istoriei, iar cetatea a fost supusă unui aspru asediu. În 1703, trupele imperiale ale generalului Tiege au bombardat cu tunurile, apoi au devastat aproape în întregime construcția masivă. De peste trei secole, zidurile ce au rămas în picioare au căzut pradă timpului, dar și astăzi se mai păstrează o parte din zidurile incintei, respectiv din cele două turnuri laterale.

CITEȘTE ȘI:
Bunica din Chinteni a primit trofeul Digital Diva. „Singurul influencer din online fără hate!”

Locul pitoresc păstrează vii câteva legende fascinante. Nu mulți știu că, la doar câțiva kilometri depărtare, pe Dealul Râmeți, a fost ridicată o cetate identică. Se spune însă că, în urmă cu sute de ani, cele două fortificații au fost legate printr-un tunel secret, care ar fi avut o a treia intrare, chiar din catedrala romano-catolică din satul Rimetea. Groful Toroczkai, cunoscut ca un mare iubitor de vinuri, ar fi păstrat o pivniță plină cu butoaie de vin de cea mai fină calitate. Mărturiile bătrânilor spun că cine se încumetă să găsească pivnița plină de comori, nu se va întoarce niciodată. În urmă cu peste un sfert de veac, localnicii povestesc că un sătean se lăudase că ar fi găsit intrarea secretă ce duce la cramă și că se va îmbogăți. Odată intrat în tunelul tainic, a dispărut pentru totdeauna.

În timpul unui asediu asupra satului Rimetea, contele și-ar fi ascuns fata, pe Enikő, împreună cu femeile și copiii, plecând ulterior la luptă. Din nefericire, trupele inamice au nimicit apărătorii zonei, iar groful s-a refugiat cu ultimele puteri în pădurile din preajmă.

Pentru că nu aflase nicio veste despre tatăl ei, Enikő a pornit în căutarea lui prin tunelul secret, până când a ieșit la suprafață pe Dealul Secuiului, unde a dat nas în nas cu cotropitorii. Înfricoșată de gândul morții tatălui său, Enikő s-a aruncat de pe zidul castelului, s-a izbit de stânci și a murit. Când groful Toroczkai s-a întors cu ajutoare, a aflat de vestea tragică, motiv pentru care a astupat toate intrările în tunel, mai puțin una. Se spune că și-ar fi dat suflarea din cauza supărării, în timp ce fantoma fetei bântuie și astăzi zona, în căutarea răzbunării.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News  

CITEȘTE ȘI:

Transilvania, în top 3 destinații europene în această toamnă!

Sărbătoare mare la Mărișel! Momente superbe la „Ziua Muntelui”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter