Timp Liber

Sărbătoare mare la Mărișel! Momente superbe la „Ziua Muntelui”. VIDEO

Distracție și voie bună la Mărișel. „Ziua Muntelui” este sărbătorită la finalul acestei săptămâni în localitatea clujeană.

Tradiția e ținută în viață la Mărișel / Foto: captură video Facebook - Alin Tișe Tradiția e ținută în viață la Mărișel / Foto: captură video Facebook - Alin Tișe

 

 


În localitatea clujeană Mărișel are loc duminică un eveniment deja cu tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”. 

Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local Mărișel, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.


Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediție și a debutat la ora 11:00 cu parada portului popular, pe traseul: Primăria Mărișel – Biserica Ortodoxă din localitate. 

Apoi, în curtea primăriei a avut loc deschiderea festivă a evenimentului, unde au fost premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.


De la ora 13:00, manifestările continua cu spectacolul folcloric, susținut de: Adrian Neamțu – taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș – taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia- Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii de la Mărișel.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a publicat filmări din Mărișel, cu evenimentele care au loc. Oamenii s-au adunat, cu mic, cu mare, să se bucure de eveniment. În filmările șefului CJ Cluj observăm un număr destul de mare de oameni, perechi de tineri care dansează în portul popular, dar și femei harnice care prepară pentru cei prezenți bucate „de-ale gurii”.


„Azi 17 Septembrie. Ziua Muntelui și a Mărișenilor! La mulți ani, dragii mei!”, a transmis Alin Tișe.

„Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră”, transmite Consiliul Județean Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copii, tineri, părinți și bunici din Florești, împreună pentru curățarea zonelor verzi! Au strâns 600 de saci de gunoaie

În cinstea lui Avram Iancu, mii de oameni s-au adunat la Mărișel la Crucea Iancului: „Moții nu l-au uitat niciodată!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter