Timp Liber

Versurile unor melodii trap, în atenția CNA în luna mai. Reacția unui trapper: „Sunt mai deștept decât copiii voștri”

CNA a analizat versurile mai multor trapperi români, în luna mai, și a sesizat YouTube pentru a restricționa accesul minorilor la videoclipurile lor.

Albert NBN, în videoclipul piesei „Zoro” / Foto: captură video YouTube - Albert Nbn Albert NBN, în videoclipul piesei „Zoro” / Foto: captură video YouTube - Albert Nbn

 

 


Deși s-a mediatizat faptul că a avut loc o ședință CNA axată pe cazul Gheboasa și pe versurile mai multor trapperi români, Consiliul Naţional al Audiovizualului a transmis joi că „versurile unor melodii trap nu au figurat pe agenda şedinţelor de săptămâna aceasta”.

 


În fapt, într-un comunicat de presă, CNA a informat că a trimis în luna mai o notificare către Google Ireland Limited privind accesul, fără un instrument de verificare a vârstei utilizatorului, la videoclipuri care aparţin acestui gen muzical.

CITEȘTE ȘI:
Alți 4 artiști de la UNTOLD, amendați de jandarmi după ce Gheboasă s-a plâns că e discriminat
Emil Boc, despre scandalul creat în jurul prestației lui Gheboasă la UNTOLD: „A intrat în vizor pentru că a fost la festival”

 


„Având în vedere informaţiile apărute în ultimele 24 de ore în mass-media, conform cărora Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat recent versurile unor melodii trap şi a decis să sesizeze platforma YouTube, instituţia noastră face precizarea că acest subiect nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţelor din 08 şi 09.08.2023”, a precizat CNA.

Verificările CNA nu au legătură cu scandalul Gheboasa

De asemenea, CNA a subliniat că demersul din luna mai „nu poate fi asimilat unui act de cenzură şi nu are nicio legătură cu recentul scandal mediatic provocat de prestaţia trapperului Gheboasă la festivalul Untold”.


Potrivit comunicatului, în data de 24 mai 2023, au fost discutate rapoarte întocmite de Direcţia Monitorizare, ca urmare a unei reclamaţii din acea perioadă, pentru mai multe melodii care aparţin genului muzical trap (Albert Nbn şi Nane - Zoro; Albert Nbn - Beto; Nane feat. Amuly, Credit şi Solomon - Rotaţie; Killa Fonic feat. Azteca şi Nane - Kpcoca; Amuly - Constant), identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

CITEȘTE ȘI:
Cum explică un cunoscut sociolog concertul controversat al lui Gheboasă de la UNTOLD: „A «hrănit» demonii pe care îi avem”
Edy Chereji (Untold), despre concertul Gheboasă: „Nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical. Fiecare artist își asumă mesajele”
 

Ca urmare, membrii CNA au decis, în şedinţa din 24 mai, să transmită o notificare către Google Ireland Limited, deoarece au constatat că accesul la videoclipurile monitorizate nu este restricţionat minorilor, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului.


Reacția unui trapper: Sunt mai deștept decât copiii voștri

Unul dintre trapperii care au ajuns în atenția CNA în luna mai este Albert Nbn. Într-un video live pe TikTok, artistul a reacționat dur, fiindcă CNA a analizat o piesă în care acesta vorba urât de profesoare:

„V-ați pus pe capul meu... că ce zic eu de doamna profesoară! D-aia a înjunghiat-o un copil pe doamna profesoară. Știți de ce a înjunghiat-o un copil pe doamna profesoară? Că voi în loc să vă bateți capul cu criminali, vă bateți capul cu prostii d-astea, că înjur eu în piese. Nu a înjunghiat copilul ăla o profesoară că Albert NBN cântă că se p... pe doamna profesoară. Ba chiar mă p... pe doamna profesoară pentru cultura voastră generală. Mi-a zis că o să ajung un boschetar. Copilul ăla a înjunghiat-o pe doamna profesoară că a auzit și el pe alții care au înjunghiat și nu s-au dus la pușcărie. (...) Bă, ce vreți voi de la noi? Când plătim taxe de la concerte, vă place? Vă place când luați bani de la concertele noastre, nu? Vă place când ne intră banii de pe YouTube și plătim taxe, nu?

Auzi la CNA. (...) Eu chiar nu am voie să deschid gura? Cum ar veni voi vreți să vă luați de mine că eu deschid gura. Dacă eu când plec de aici dau cu capul în vitrină și ies afară și strig afară „Băga-mi-aș .... în ea de vitrină, să fac, să dreg”, mă dă la CNA, nu? Bă, asta e libera exprimare, bă. Băi, citiți legile audiovizuale dacă sunteți proști. Băi, voi stați de vorbă cu mine și credeți că eu nu sunt așa de deștept. (...) Sunt mai deștept decât copiii voștri. Familia voastră o să aibă nivelul meu de inteligență peste 20 de ani. Vă legați prea rău de mine”, a afirmat Albert NBN într-un live pe TikTok, scrie adevarul.ro.

Deși mai multe publicații au scris că Albert NBN ar fi fost amendat la UNTOLD, pe programul festivalului nu apare numele artistului la ediția din 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Gheboasă acuză Jandarmeria de discriminare pentru că a fost amendat: „Alții au avut versuri mai rele”. Reacția Jandarmeriei

Gheboasa, amendat cu 1.000 lei pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare”, la concertul de la UNTOLD

Etichete: trap versuri cna minori
abonare newsletter