Social

Alți 4 artiști de la UNTOLD, amendați de jandarmi după ce Gheboasă s-a plâns că e discriminat

După ce Gheboasă a fost amendat și a spus că se simte discriminat, jandarmii clujeni au anunțat că le-au aplicat amenzi și altor artiști care au cântat UNTOLD.

Concertul Gheboasă la UNTOLD, cu versuri obscene / Foto 1: captură video Instagram Gheboasa, Foto 2: captură video Facebook Concertul Gheboasă la UNTOLD, cu versuri obscene / Foto 1: captură video Instagram Gheboasa, Foto 2: captură video Facebook

 

 


Un scandal uriaș s-a creat în urma concertului Gheboasă de la UNTOLD, când trapperul a cântat versuri jignitoare și obscene. Jandarmii clujeni au luat o primă măsură - amendarea trapperului pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”.

 


Amenda era în valoare de numai 1.000 lei. După ce a primit-o, însă, Gheboasă a acuzat Jandarmeria de discriminare. El a susținut că și alte trupe prezente pe scenă au avut versuri similare sau „mai rele”, dar doar el a fost amendat.

Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca cântăreţului Gheboasa (Gabriel Gavriş) pentru versurile vulgare şi rasiste din concertul susţinut la festivalul Untold, că instituţia „nu aplică sancţiuni discriminatorii”. 


CITEȘTE ȘI
Cum explică un cunoscut sociolog concertul controversat al lui Gheboasă de la UNTOLD: „A «hrănit» demonii pe care îi avem”

 

Acum, joi, 10 august, jandarmii clujeni au mai trimis un comunicat în care anunță că alți patru artiști au fost sancționați, după ce forțele de ordine au analizat înregistrările video de la UNTOLD:


„În urma analizării imaginilor și înregistrărilor video din timpul festivalului Untold, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a aplicat noi sancțiuni contravenționale pentru 4 artiști, care au prezentat în concert cântece cu versuri care conțin un limbaj vulgar, licențios sau rasist. Cele 4 persoane au fost sancționate cu amendă în valoare de 1000 de lei fiecare, conform art. 2, alin 1) din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. În continuare, ne reafirmăm angajamentul de a proteja drepturile și libertățile individuale ale tuturor persoanelor, indiferent de categoria socială sau etnică, atâta timp cât acestea respectă prevederile legale”, se arată în comunicatul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Monitorulcj.ro a solicitat Grupării Mobile de Jandarmi numele artiștilor amendați, însă ni s-a răspuns că „sunt date cu caracter personal”. Cu toate acestea, când a fost anunțată amenda trapperului, gruparea de jandarmi a transmis în comunicatul de presă și numele „Gheboasa”. Redăm comunicatul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca din 8 august 2023 mai jos:


„În data de 6 august, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasa, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziție. În urma analizării informațiilor și verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru «proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora». Totodată, menționăm faptul că a fost sesizat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”.

UPDATE: Potrivit surselor G4Media.ro, printre cei amendați se numără Cătălin Ștefan Ion – Cheloo și Bogdan Ionuț Pastacă – Ombladon de la Paraziții, dar și Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, despre scandalul creat în jurul prestației lui Gheboasă la UNTOLD: „A intrat în vizor pentru că a fost la festival”

Edy Chereji (Untold), despre concertul Gheboasă: „Nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical. Fiecare artist își asumă mesajele”

abonare newsletter