Timp Liber

Cum ne pregătim pentru analize? Lucrurile pe care să nu le faci înainte de recoltarea sângelui

Înainte să mergi la analize există câteva lucruri pe care trebuie să nu le faci. Dacă nu respecți aceste interdicții, rezultatele analizelor ar putea fi greșite.

Recoltare de sânge / Foto: depositphotos.com Recoltare de sânge / Foto: depositphotos.com

 

 


Când mergem la o policlinică pentru a face analizele medicale este important să respectăm recomandările medicilor, cum ar fi să nu mâncăm sau să nu bem lichide. Dacă nu respectăm aceste interdicții, rezultatele analizelor noastre ar putea să fie greșite.

 


Acest lucru se întâmplă fiindcă alimentele și băuturile pe care le consumăm au substanțe nutritive care ajung în sânge, iar acestea pot modifica rezultatul analizelor noastre.

În general, medicul ne recomandă să nu mâncăm și să nu bem lichide (în afară de apă) cu 8-12 ore înainte de analizele de sânge.


În acest interval de timp nu ar trebui nici să fumăm sau să mestecăm gumă fiindcă stimulează digestia. La fel este și în cazul sportului, pe care ar trebui să-l evităm în acel interval.

Poți să bei apă înainte de analize?

Dacă bei apă înainte de analizele medicale nu este nimic. Singura situația în care este interzis să bei apă este atunci când medicul precizează acest lucru.


Însă, apa trebuie să fie necarbogazoasă. Astfel, înainte de analize nu consumați băuturi acidulate, carbogazoase (nici măcar apă carbogazoasă), ceai și nu adăugați nimic în apă, nici măcar o lămâie stoarsă.

Este recomandat chiar să ne hidratăm bine corpul cu apă cu două zile înainte de analize.


Înainte de ce analize trebuie să NU mănânci

Nu toate analizele medicale se fac pe nemâncate, însă există o serie de probe înaintea cărora trebuie să nu bem sau să nu mâncăm nimic, iar medicul va preciza acest lucru.

Trebuie să ne abținem de la mâncare sau lichide în cazul analizelor de glicemie, profil lipidic, teste pentru rinichi, analiză pentru determinarea vitaminei B12, setul de analiză de rutină, analiza care măsoară nivelul enzimei GGT în corp și analizele care măsoară cât fier ai în organism.

În funcție de fiecare analiză, medicul tău îți va spune cu cât timp înainte de recoltare va trebui să nu bei și să nu mănânci. În cazul băuturilor alcoolice, este recomandat să nu le consumi cu 24 de ore înainte.

După ce ai terminat analizele vei putea să consumi alimente și lichide din nou. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

_____________________

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Când trecem la ora de vară în 2023? Vom dormi cu o oră mai puțin

abonare newsletter