Timp Liber

Un sfert de milion de euro pentru distracția de Zilele Clujului. Concerte, drone, show de lasere

Primăria Cluj-Napoca va plăti peste 1,1 milioane de lei pentru organizarea celei de-a 11-a ediții a Zilelor Clujului. Festivalul se va întinde pe mai multe zile.

Distracție de Zilele Clujului. Foto Facebook Emil Boc

 

Unul dintre evenimentele de referință pentru municipiu este Zilele Clujului.


Primăria Cluj-Napoca va aloca suma de 1.150.000 lei de la bugetul local pe anul 2023 pentru organizarea Zilelor Clujului.

„Cluj-Napoca e cunoscut internațional ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, științific, sportiv și religios în plină dezvoltare și un exemplu de conviețuire și dinamică urbană. Mai mult decât atât, conform unui barometru cultural realizat periodic de către Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, după Capitală, Cluj-Napoca este orașul din România cu cea mai mare vitalitate culturală. Peste 1.500 de evenimente culturale și cele aproximativ 100 de festivaluri – de variate dimensiuni, multe dintre ele cu recunoaștere internațională la nivel cultural, artistic, turistic și nu numai – contribuie anual la creșterea vizibilității internaționale a orașului și la creșterea numărului de turiști.


Creativ și vibrant, festivalul scrie începând din 2011 o altfel de poveste în orașul din inima Transilvaniei, reușind să ofere un context propice prin care comunitatea să fie conectată. Ca urmare a unei consultări publice cu cetățenii, s-a stabilit organizarea Zilelor Clujului în luna mai a fiecărui an. Prima ediție a avut loc în 2011, iar Zilele Clujului a devenit un eveniment de referință pentru comunitatea clujeană și un exemplu de bună practică pentru alte municipii din România”, arată municipalitatea.

Potrivit reprezentanților Primăriei, anul acesta, a 11-a ediție Zilelor Clujului va marca și va explora moștenirea multiculturală a unui oraș prin prisma diversității comunității sale. 


Programul Zilelor Clujului se conturează cu ajutorul propunerilor venite din prtea tuturor actorilor prezenți în viața culturală a orașului (asociații culturale, sportive, sociale, universități, centre culturale străine, consulate sau orașe înfrățite și, nu în ultimul rând, sugestii ale cetățenilor din oraș).

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul solicitat pentru evenimentul Zilele Clujului este:


  • Cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariu, transport, cazare și masă) – 600.000 lei
  • Costurile pentru scene, sonorizare și lumini – 250.000 lei
  • Cheltuieli legate de promovarea evenimentelor – 75.000 lei
  • Costurile pentru spectacolele cu drone – 90.000 lei
  • Iluminatul arhitectural al clădirilor și show de lasere – 40.000 lei
  • Cheltuieli pentru video mapping pe clădirile din zona centrală – 95.000 lei

„În planificarea estimărilor cheltuielilor am avut în vedere acțiunile asemănătoare organizate în cadrul evenimentelor pe care le-am desfășurat pe parcursul anului 2022", mai arată municipalitatea.

Anul trecut, printre artiștii care au urcat pe scena din Piața Unirii s-au numărat Nicole Cherry, Compact, The Motans și Delia. În 2022, peste 270.000 de persoane au participat la ediția aniversară a Zilelor Clujului. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 270.000 de persoane au sărbătorit Zilele Clujului. Imagini superbe surprinse în cele patru zile. FOTO/VIDEO

Clujenii, reacții la Zilele Clujului: „Oricine, orice ar zice, sunt MÂNDRU că sunt clujean, cu bune și rele!”

Imagini superbe de la Zilele Clujului! Artificii, show special de drone și video mapping. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter