Timp Liber

Experiență unică în Cluj: masterclass cu Tudor Giurgiu și proiecția filmului „Metronom” la Cluj

Pe 23 noiembrie, clujenii vor avea ocazia să participe la un masterclass susținut de regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul Transylvania International Film Festival (TIFF).

Tudor Giurgiu Tudor Giurgiu

 

Masterclass-ul cu tema „Producția de film și evenimente culturale versus marketing și distribuție în era digitală” este adresat în mod special persoanelor cu experiență în domeniu (film, festivaluri, comunicare, evenimente) sau celor care sunt interesați de o experiență sau carieră în aceste domenii. 


 „Clujul este foarte aproape de sufletul meu și are o semnificație aparte pentru mine, mai cu seamă că destinul TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) se leagă de orașul de la poalele Feleacului. De aceea, este întotdeauna o reală plăcere pentru mine să revăd sau să cunosc oameni minunați din comunitatea clujeană. De această dată, sunt bucuros să fiu prezent la MushuROI, hub-ul creativ din Cluj-Napoca, pentru a susține un masterclass despre industria filmului, evenimente culturale și adaptarea lor la era digitală pe care o traversăm. Sunt încrezător că în următorii ani, poate și grație acestui masterclass, vom auzi de nume noi în industrie, care vin de la Cluj”, declară regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF. 

Pe lângă acest masterclass, MushuROI, hub creativ din Transilvania, va facilita proiecția filmului românesc „Metronom”, semnat de regizorul Alexandru Belc și distins la Cannes cu premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Prin intermediul acestei proiecții, MushuROI își propune să aducă laolată cât mai multi tineri clujeni pasionați de regie și film, dar și studenți înscriși la facultățile de profil. 


Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A, în timpul căreia participanții vor avea oportunitatea de a adresa întrebări lui Mihnea Moldoveanu și Șerban Lazarovici, doi dintre actorii care fac parte din distribuția Metronom. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival de lungmetraj din România, fondat în 2002, la Cluj-Napoca. TIFF înseamnă 10 zile de proiecții de film în premieră, concerte, cine-concerte și întâlniri cu unii dintre cei mai importanți cineaști contemporani. 


În cele 21 de ediții, TIFF a avut ca invitați actori și regizori celebri, nume care au făcut istorie în cinema, ca Alain Delon, Sophia Loren, Nicolas Cage, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale,Fanny Ardant, Geraldine Chaplin sau Wim Wenders. 

Acreditarea oferită în 2011 de către Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF) plasează festivalul printre cele mai importante 40 de festivaluri de film ale lumii. 


În 2022, 130.000 de spectatori s-au bucurat de evenimentele TIFF. 

„Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc, cunoscut până acum pentru documentarele „Cinema, mon amour” (2015) şi „8 martie” (2012).


Filmul îi are în distribuţie pe Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri. 

Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

CITEȘTE ȘI:

Proteste la Ministerul Educației. Fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, printre manifestanți: „Demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat!”

Tudor Giurgiu, TIFF și politica. „Mircea Geoană are toate șansele să devină prezidențiabil”

Pelicula lui Tudor Giurgiu cucerește România: „Parking”, în cinematografele din toată țara

Ultimele Stiri
abonare newsletter