Educație

Proteste la Ministerul Educației. Fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, printre manifestanți: „Demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat!”

În fața Ministerului Educației au început proteste față de plagiatul lui Sorin Cîmpeanu. În jur de 20 de personalități, între care și fondatorul TIFF, cer demisia ministrului.

Proteste la Ministerul Educației față de plagiatul lui Sorin Cîmpeanu / Foto: Facebook - Marian Rădună Proteste la Ministerul Educației față de plagiatul lui Sorin Cîmpeanu / Foto: Facebook - Marian Rădună

 

 


Miercuri este a doua zi de proteste la sediul Ministerului Educației, unde aproximativ 20 de personalități ale societății civile s-au adunat pentru a cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, scrie edupedu.ro.

Ancheta jurnalistică publicată de jurnalista Emilia Șercan, în care Sorin Cîmpeanu a fost acuzat că a plagiat 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori, a făcut ravagii.


Printre cei prezenți la protestele față de plagiatul lui Cîmpeanu se numără regizorul Tudor Giurgiu (fondator al TIFF), decanul Cristian Preda, Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, și Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Protestatarii cer demisia ministrului Educației și au anunțat că o să meargă în fiecare zi la protest până acesta pleacă.


„Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?”, a declarat Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, pentru edupedu.ro.

Protestele au fost anunțate și de USR Tineret, sub titlul „România Plagiată”. Reprezentanții USR Tineret anunțau ieri că se alătură „protestului societății civile și suntem mâine [astăzi, 28 septembrie – N.Red.], la ora 8, în fața Ministerului Educației”.


Ministrul Educației, acuzat de plagiat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-a plagiat un curs universitar în anul 2006. Atunci, ministrul și-a însușit 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 (ca al patrulea autor) nouă pagini dintr-un curs universitar, relatează jurnalista Emilia Șercan.

Cîmpeanu a reprodus, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de acei doi autori, din toate privințele. 


În privința titlurilor, contribuția lui Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din 117, incluse în titlurile capitolelor semnate de alți autori, în urmă cu doar șase ani.

Dacă legea învățământului superior, pe care Sorin Cîmpeanu a promovat-o, ar intra în vigoare, fapta de plagiat din 2006 a ministrului ar fi prescrisă încă din 2009, împreună cu alți oameni care și-au făcut cariere universitare prin fraudă academică, conform sursei citate.

Jurnalista Emilia Șercan arată probe detaliate ale plagiatului ministrului Educației Cîmpeanu și opiniile unor experți cu competențe în abaterile de la etică. Vezi AICI.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Educației, acuzat că și-a plagiat colegii și conducătorul de doctorat

Dorin Isoc, președintele unei platforme antiplagiat, scrisoare deschisă pentru plagiatori și apărătorii lor: „Necunoaşterea legii nu este un motiv să o ȋncalci”

Ultimele Stiri
abonare newsletter