Timp Liber

Ora de iarnă 2022. În această noapte se schimbă ora și dăm ceasul înapoi. Dormim mai mult cu o oră

Ora de iarnă 2022. În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, iar românii vor dormi mai mult cu o oră. Această schimbare ne poate afecta organismul.

​În noaptea de sâmbtă spre duminică se schimbă ora. Dormim cu o oră mai mult / Foto: pixabay.com ​În noaptea de sâmbtă spre duminică se schimbă ora. Dormim cu o oră mai mult / Foto: pixabay.com


 

Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă România nu a luat încă o decizie în acest sens, așa că în această noapte, sâmbătă spre duminică, dăm ceasul înapoi.


 

Acest lucru înseamnă că vom putea dormi cu o oră mai mult, fiindcă ora 04:00 devine ora 03:00.


Ora de iarnă 2022. Duminică va fi cea mai lungă zi din an, pentru că va avea 25 de ore în loc de 24.

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Schimbarea la ora de vară se va face pe data de 23 martie 2023 și aceasta s-ar putea să fie ultima schimbare a orei. În urma unor studii și discuții avute la Bruxelles s-ar putea renunța la schimbarea orei, existând o majoritate covârșitoare care dorește acest lucru. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932.


Ora de iarnă 2022. Schimbarea orei ne afectează organismul

Ora de iarnă 2022. Trecerea la ora de iarnă poate cauza anxietate, tulburări de concentrare, irascibilitate, astenie sau modificări ale apetitului. Pentru a ne adapta la această schimbare, medicii consideră că avem nevoie de o săptămână sau chiar două în unele cazuri.

Totodată, nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce o modificare a rutinei.


Pe lângă cazurile exemplificate mai sus, când se trece la ora de iarnă unele persoane se pot confrunta cu instabilitate emoțională, probleme de concentrare, risc cardiac crescut, risc crescut de atac de cord, sănătate mintală afectată și dereglări hormonale.

Din aceste motive este important să avem un program de somn bun în acest weekend.

CITEȘTE ȘI:

Imagini SPECTACULOASE cu eclipsa parțială de Soare de marți. Urmărește eclipsa LIVE/VIDEO

Clujul acoperit de ceață. Imagini nebun de frumoase de la primele ore ale dimineții. VIDEO

abonare newsletter