Timp Liber

25 septembrie, Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. 466 de milioane de persoane au pierderi de auz irecuperabile

Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie.

Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie/ Foto: depositphotos.com Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie/ Foto: depositphotos.com

 

 


Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie, având ca obiective informarea populaţiei cu privire la problemele persoanelor fără auz şi promovarea drepturilor acestora cu privire la accesul egal la educaţie şi la tehnologiile moderne în toate sectoarele de activitate.

 


În acest an tema „Limbajul semnelor - uneşte-ne!” („Sign Languages Unite Us!”) reprezintă un îndemn pentru a promova şi a recunoaşte limbajul semnelor constituit la nivelul fiecărei naţiuni, ca parte a patrimoniului lingvistic divers al ţărilor. Promovarea şi protejarea identităţilor lingvistice şi culturale ale tuturor persoanelor fără auz şi a utilizatorilor de limbaj al semnelor naţionale pot fi realizate numai prin parteneriat şi unitate, după cum se menţionează pe site-ul wfdeaf.org/iwdeaf2022.

De mai bine de un secol, persoanele cu deficienţe de auz din întreaga lume s-au organizat în asociaţii reprezentative pentru a-şi promova drepturile ce li se cuvin şi care trebuie respectate. Aceste organizaţii au nevoie de resurse financiare pentru consolidare, pentru o funcţionare eficientă şi solicită sprijinul oraganizaţiilor naţionale cu putere de decizie.


Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie o săptămână de evenimente dedicate persoanelor cu deficienţe de auz, prin care se urmăreşte implicarea autorităţilor, politicienilor şi a publicului larg în vederea contribuirii la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi, prin informarea corectă despre problemele cu care se confruntă aceste persoane pentru a putea fi rezolvate. De asemenea, în cadrul manifestărilor sunt prezentate şi realizările persoanelor fără auz sau cu deficienţe de auz.

De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au căpătat amploare şi au inclus o serie de conferinţe, expoziţii de artă, festivaluri de film, evenimente sportive şi distractive. Potrivit wfdeaf.org, aceste acţiuni impun participarea şi implicarea diverselor părţi interesate, inclusiv familii, colegi, organisme guvernamentale, interpreţi profesionişti ai limbajului de semne.


466 de milioane de persoane au pierderi de auz irecuperabile

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, există 466 de milioane de persoane cu pierderi de auz irecuperabile, care reprezintă peste 5% din populaţia planetei. 34 de milioane dintre aceştia sunt copii. Dacă nu se iau măsuri, până în 2030 vor exista aproximativ 630 de milioane de persoane cu pierderi auditive irecuperabile iar până în 2050, numărul acestora ar putea creşte la peste 900 de milioane.

Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Surzilor şi a fost lansată pentru prima dată în 1958, la Roma, în Italia. De la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni şi a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca şi primul congres de constituire a organizaţiei, care a avut loc în 1951.


Federaţia Mondială a Surzilor (World Federation of the Deaf (WFD)) este una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale ale persoanelor cu dizabilităţi din lume, înfiinţată la Roma, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au participat doar delegaţi din 25 de asociaţii naţionale ale surzilor. În prezent, membrii săi reprezintă 125 de ţări de pe cinci continente. Federaţia colaborează cu Naţiunile Unite şi agenţiile sale de la sfârşitul anilor '50, potrivit wfdeaf.org

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

23 septembrie, Ziua Internațională a limbajului semnelor. 80% dintre persoanele cu deficiență de auz trăiesc în ţări în curs de dezvoltare

„Simfonia semnelor”, povești de viață tulburătoare, prezentate cu responsabilitate și empatie într-o carte a Adrianei Săftoiu. „În Scoția sunt un om normal, în timp ce în România aș fi doar un surd”

Ultimele Stiri
abonare newsletter