Ştiri din Transilvania

Sfântul Andrei 2021. Tradiții și superstiții de 30 noiembrie

Sfântul Andrei 2021. Care sunt cele mai populare tradiții și superstiții în folcorul românesc

Sfântul Andrei 2021. Tradiții și superstiții de 30 noiembrie Sfântul Andrei 2021. Tradiții și superstiții de 30 noiembrie


Sfântul Andrei 2021. Care sunt cele mai populare tradiții și superstiții. Noaptea de Sfântul Andrei este echivalentul românesc al nopții de Halloween și este însoțită de multe tradiții românești și superstiții. Sărbătoarea este notată în calendarul creștin ortodox pe data de 30 noiembrie.

Sfântul Andrei 2021. Care sunt cele mai populare tradiții și superstiții. Sunt multe tradiţii şi superstiţii legate de Sfântul Andrei. Cele mai multe au legătură cu revolta, cu măritişul, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele care bântuie printre cei vii.


Tot acum se crede că lupii încep să vorbească cu grai de om şi spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacaţi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Sfântul Andrei 2021. Care sunt cele mai populare tradiții și superstiții 

- Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.


Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de noapte magică. Se spune că în ajun circula strigoi, aceştia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieţi nepotrivite sau luată prin violenţă bântuie, şi atunci tot drept apărare se foloseşte usturoiul, copiilor li se face cruce cu usturoi pe mână.

-Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.


-La miezul nopţii de Sfântul Andrei, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.

-Fetele care vor să-şi vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, la miezul nopţii, cu două lumânări aprinse în mână. În oglinda din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soţ.


CITEȘTE ȘI:

Planta cu beneficii pentru organism. Ceaiul din această plantă reduce colesterolul și ajută digestia


Planta care previne anemia. Scade riscul infarctului și reglează tensiunea arterială

-O altă metodă pentru a afla de Sfântul Andrei cum arată ursitul este următoarea: faţă ţine două lumânări aprinse în mână şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighete sfinţită, pentru cununie.

Tradiții Sf. Andrei 2021. Ce faci pe 30 noiembrie

-În noaptea de Sfântul Andrei, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.

-Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce în seara de Sfântul Andrei toate cănile şi vasele cu gura în jos.

-Tot pentru alungarea spiritelor se agăța usturoi la intrare, iar animalelor li se pune în mâncare busuioc şi în apă câteva picături de agheasma.

-De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit, pentru că gospodării să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casa şi familia lui.

Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarnă care urmează. Să sperăm că vor avea parte de cer senin, pentru că atunci iarna va fi blândă.

Tradiții populare de Sfântul Andrei

Românii au o tradiţie frumoasă pentru noaptea de Sfântul Andrei care s-a transmis încă de la daci. Şi pentru că tradiţiile poporului român sunt frumoase şi mistice, merită să le cunoaştem şi să le povestim copiilor noştri despre ele.

Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încă se mai susține această ipoteză, că şi acum în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui. De aici şi credinţă că „îşi vede lupul coadă”.

- Ziua de Sfântul Andrei se serbează prin nelucru în casă, că să nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci şi pentru oamenii care îndrăznesc să plece la drum, în ziua când porneşte şi lupăria.

- Tot din cauza lupilor nu se matură toată ziua, nu se da gunoiul afară, nu se rănesc grajdurile, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se face pomană şi nu se da nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totuşi, când soarta scrie altfel, primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece. În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le ascultă ce spun, moare.

CITEȘTE ȘI:

Planta care previne anemia. Scade riscul infarctului și reglează tensiunea arterială

Condimentul care previne cancerul și îmbătrânirea prematură. Este VEDETA sezonului rece

- La miezul nopţii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

De Sfântul Andrei se spune că ies strigoii

- În credinţele poporului român de pretutindeni, în noaptea de Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umblă strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt spirite ale morţilor, care nu ajung în lumea de „dincolo” după înmormântare, sau refuză să se mai întoarcă „acolo” după ce îşi vizitează rudele, la marile sărbători calendaristice.

- Strigoii morţi devin foarte periculoşi pentru cei vii: iau viaţă rudelor apropiate, aduc boli, grindină şi alte suferinţe. După relele provocate şi locul unde activează, ei pot fi de apă şi de uscat, de vite şi de stupi, de ploi şi de foc. Ei călătoresc pe Pământ şi pe ape, strigând şi miorlăind, călare pe melita, pe coadă de matură, pe butoi sau în butoi.

CITEȘTE ȘI:

Când începe postul Crăciunului 2021? Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în timpul postului

Solstițiul de iarnă 2020. Care este cea mai scurtă zi din an? Tradiții și superstiții

Ultimele Stiri
abonare newsletter