Ştiri din Transilvania

Solstițiul de iarnă 2020. Care este cea mai scurtă zi din an? Tradiții și superstiții

Când este solstițiul de iarnă 2020, cea mai scurtă zi din an?

 

 


Solstițiul de iarnă reprezintă începutul iernii astronomice, atunci când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime și are loc în emisfera nordică.

 


Chiar dacă iarna din punct de vedere meteorologic începe de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă, respectiv mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească.

Când va fi solstițiul de iarnă 2020?

Solstițiul de iarnă 2020 va avea loc pe 21 decembrie, la ora 12.02 (ora României). Va fi cea mai scurtă zi din an, cu 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea va fi de 15 ore și 10 minute. De la solstițiul de iarnă 2020 și până la solstițiul de vară din 2021, durata zilelor va crește continuu, iar durata nopților va scădea în mod corespunzător.


Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia. 

Tradiții și superstiții de solstițiul de iarnă

Momentul în care ziua începe din nou să crească și noaptea să scadă este privit și ca o etapă nouă în cursul vieții. Evenimentului i se atribuie și o mulțime de tradiții și superstiții pe care mulți oameni le urmează pentru a avea noroc și sănătate. Iată care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de solstițiul de iarnă 2020.


Tradiția spune că este bine ca prima persoană care îți intră în casă după solstițiul de iarnă să fie bărbat, pentru a te bucura de protecție și noroc în tot anul ce urmează să vină. În seara de solstițiu se spune să este bine să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași până dimineața.

Pentru că odată cu solstițiul de iarnă se deschid cerurile și străfundurile, se spune că acum se bate binele cu răul. În urmă cu sute de ani, de solstițiul de iarnă, oamenii obișnuiau să sacrifice animalele, dar mai târziu, această practică a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui brad sau stejar, care ulterior era ars.


CITEȘTE ȘI

HOROSCOP 21 decembrie 2020. Leii nu au o zi bună, iar Racii au parte de dileme în dragoste. Ce se întâmplă în viața Fecioarelor?

 

abonare newsletter