Ştiri din Transilvania

Cele mai frumoase locuri din Cluj-Napoca. Care sunt cele mai „fotogenice” obiective turistice din oraș?

Clujul are o mulțime de locuri frumoase, care așteaptă să fie descoperite și admirate. Atracții numai bune pentru petrecut timpul liber sau pentru o ședință foto ieșită din comun.

 

 


Cluj-Napoca are zeci de obiective turistice, atrăgătoare și accesibile atât locuitorilor, cât și turiștilor prezenți aici pentru perioade mai scurte de timp. Majoritatea dintre ele se află în centru și sunt locațiile ideale pentru pasionații de fotografie urbană sau dependenții de seflie-uri.

 


Vă prezentăm în continuare cele mai frumoase locuri din Cluj-Napoca, care merită văzute și fotografiate. (VEZI foto în GALERIE)

Cetățuia

Dealul Cetățuia este unul dintre cele mai importante și vizitate obiective turistie din oraș. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Morando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.


Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției.

Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.


Grădina Botanică

Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai apreciate din România şi din estul Europei, fiind înfiinţată în 1920 de profesorul Alexandru Borza.

Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice. Grădina Botanică deţine plante autohtone rare, ameninţate sau vulnerabile.


CITEȘTE ȘI

5 rezervații naturale SPECTACULOASE din județul Cluj - GALERIE FOTO

 

Podul Elisabeta

Podul Elisabeta din Cluj-Napoca este unul dintre simbolurile istorice cele mai cunoscute din oraş. În ultimii ani, tinerii leagă acolo lacăte, după modelul celebrului Pont des Arts din Paris.

Podul s-a ridicat în 1899, după o idee vehiculată încă din 1800. Autorităţile din acele vremuri îşi propuneau să lege Cetăţuia, „casă“ pentru o garnizoană militară, cu partea de jos a oraşului.

Prezenţa lacătelor, care de care mai colorate, din zilele noastre continuă tradiţia de odinioară. Perechile de amorezi, adolescenţi îndeosebi, leagă un lacăt de pod şi aruncă cheia în apă cu gândul la o promisiune de iubire care să dureze o veşnicie.

Parcul Etnografic

Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România, a fost înfiinţat la 1 iunie 1929, ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului, prin hotărârea Ministerului Cultelor şi Artelor. Parcul Naţional a fost recunoscut oficial prin Legea privitoare la organizarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi a Parcului Naţional din Cluj, publicată în Monitorul Oficial.

Întemeietorul parcului, etnograful Romulus Vuia, a optat pentru o formă de organizare în care unele gospodării rurale originale urmau să fie locuite de ţărani, antrenaţi în activităţi economice tradiţionale. Suprafața inițială a parcului era de 75 de hectare.

CITEȘTE ȘI

Atracții turistice din Cluj-Napoca. Vezi care sunt locurile preferate de turiști

 

Lacul Chios

Lacul Chios se află în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” sau Parcul Mare, așa cum mai este el numit – o adevarată oază de relaxare pentru clujeni, precum și unul dintre obiectivele turistice aflate, de obicei, pe lista celor care vizitează Clujul. Istoria parcului se întinde pe o perioadă de peste 185 de ani, fiind inscris, începând cu anul 2010, pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România.

În prezent, odată cu îmbunătățirea vremii, lacul devine ideal pentru plimbările cu bărcile puse la dispoziția clujenilor și turiștilor dornici de câteva momente de relaxare.

Casa Matei

Casa Matia, inițial Casa Stefan Kolb, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din oraș, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. Această clădire era situată în Evul Mediu pe str. Sf. Spirit nr. 258, în prezent strada Matei Corvin nr. 6.

În această casă s-a născut, în 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Ulterior, a devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Regele a decis scutirea clădirii de taxe și impozite, pe care au respectat-o și domnitorii ce i-au urmat.

Strada Andrei Șaguna

La începutul secolului al XIX-lea această stradă era în mare parte locuită de dubălari, care și-au ales această stradă datorită utilității Canalului Morii.

Este singura stradă care, cu toate că avea atributul „exterior”, nu se afla în extensia Străzii Săpunului din interiorul zidului cetății, ci în paralel cu această stradă. Spațiul îngust dintre Canalul Morii și zidul cetății a putut acomoda un singur rând de case, de unde numele de Rândul Dubălarilor, scrie Made in Cluj.

CITEȘTE ȘI

Unde poți „fugi” de caniculă, la Cluj? Piscine și ștranduri din oraș și din împrejurimi

 

Piața Mihai Viteazu

Piața Mihai Viteazu (până în 1919, în maghiară Széchenyi tér) este una dintre principalele piețe ale orașului Cluj-Napoca. În centru se află Statuia lui Mihai Viteazu, înconjurată de un mic părculeț. În partea vestică, în zona intersecției cu strada George Barițiu, Regele Ferdinand și podul peste Someș, spre strada Horea, se află dispuse Palatul Széky și Palatul Berde, bijuterii arhitecturale admirate de trecători.

În ultima parte a secolului XIX, aici a fost mutată piața de mărfuri a orașului și s-a construit o cale ferată destinată transportului de oameni și marfă care mergea până în această piață. După o serie de accidente calea ferată a fost desființată în 1902. În perioada anilor ’50 au fost construite o serie de blocuri, inclusiv cel cu fostul cinematograf Republica, actualul cinematograf „Florin Piersic”.

Lacul Gheorgheni

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani și era numit „Lacul fără fund”. Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se păstrează și astăzi în arhivele orasului. În perioada medievală, lacul a fost transformat în pescărie, de unde locuitorii se aprovizionau cu pește, fiind o sursa importantă de hrana.

În anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni într-o zonă de agrement. După finalizarea constructiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarată atracție de petrecere a timpului liber, unde locuitorii pot să se plimbe cu barca sau să facă plimbări pe malul lacului.

CITEȘTE ȘI

10 lacuri din Cluj unde să îți petreci sfârșitul de săptămână

 

O cascadă de lângă Cluj, poreclită „Bigăr 2”. Unde poate fi văzută căderea de apă impresionantă

Ultimele Stiri
abonare newsletter