Ştiri din Transilvania

5 rezervații naturale SPECTACULOASE din județul Cluj - GALERIE FOTO

Frumusețile Clujului nu contenesc să uimească, mai ales atunci când vine vorba de arii naturale protejate, cu o deosebită diversitate a florei și faunei.

 

 


Vă invităm să descoperiți cinci rezervații naturale spectaculoase din județul Cluj, pe care nu trebuie să le ratezi vara aceasta.

 


Rezervaţia naturală „Gipsurile de la Leghia”

Rezervația este situată în nord-vestul judeţului Cluj, la ieşirea din satul Leghia spre Aghireşu şi se întinde pe o suprafaţă de un hectar.

Până a deveni arie protejată în anul 2000, Gipsurile de la Leghia se aflau în exploataţie minieră de suprafaţă timp de zeci de ani, pentru confecționarea diferitelor articole: vaze, călimări, scrumiere.


În cadrul rezevaţiei „Gipsurile de la Leghia” se pot admira depozite naturale de alabastru, o varietate de gips. În jurul localităţii Leghia, mai ales pe dealurile din dreapta pârâului Leghia, zăcămintele de  gips ating o grosime de 30 de metri.

 


Rezervaţia natural mixtă Cheile Turzii

Datorită importantei științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din anul 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi a fost inclusă în listele UNESCO printre cele mai de seamă monumente ale naturii. Este o rezervaţie natural complexă – geologică, faunistică, floristică, arheologică şi speologică.

Cheile Turzii se întind pe o lungime de cca. 3 km și prezintă o înălțime a pereților de până la 300 m. Sunt   situate la limita estică a Munţilor Trascăului, fiind brăzdate de râul Hășdate. Turiștii care vizitează această rezervație naturală sunt impresionați de larga varietate a formelor de relief carstic cu peste 60 de peșteri, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă.


Flora regiunii cuprinde peste 1000 de specii floristice  printre care garofiţa albă, cimbrişorul, laleaua pestriţă, ochiul boului, etc. În ceea ce priveşte fauna sunt  prezente specii de lilieci, de peşti (zvârluga, cleanul), de amfibieni şi reptile (buhai de baltă, triton cu creastă, vipera comună), peste 55 de specii de păsări (privighetoarea, ciocănitoarea), etc.            

Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Tureni, Cascada Ciucaș sau Cheile Borzești. De asemenea acestea sunt renumite pentru numeroasele trasee de alpinism si escalada, cuprinzând toate gradele de dificultate.

 

Aria protejată naturală de tip mixt „Parcul Natural Apuseni”

Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparțin lui Emil Racoviță, însă Parcul Natural Apuseni a fost înființat de abia în anul 1990. Acesta se întinde pe trei județe (Alba, Cluj și Bihor). În anul 2009, în cadrul Galei Premiilor „EDEN” de la Bruxelles, Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență.

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, ponoare, avene, peșteri.

Vegetația este una specifică în cea mai mare parte habitatelor montane, cu păduri de conifere sau de foioase, păduri în amestec, tufărișuri de arbuști și ierburi de luncă, de pajiște sau de stâncărie.

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere (urs, căprioară, capra neagră, lup, vidră, veveriță, arici, șoarece de câmp, liliac), păsări (cocoșul de munte, acvila de munte, corb, uliu) pești (păstrăv, scobar, clean), reptile și amfibieni (șopârla, vipera, salamandra).

În interiorul parcului, pe teritoriul județului Cluj, întâlnim câteva obiective turistice, precum Cascada Vălul Miresei, Molhașele din Valea Izbucelor, Stațiunea Beliș-Fântânele.

 

Rezervaţia naturală „Dealul cu fluturi”

Dealul cu fluturi este o rezervaţie naturală de tip floristic şi faunistic situată în sud-estul judeţului Cluj, în comuna Viişoara. Denumirea se datorează atât prin bogăția de specii de fluturi, dar mai ales prin prezența unor specii foarte rare.

Aria protejată reprezintă o zonă de păşuni şi fâneţe ce adăposteşte o mare diversitate de fluturi (dintre care peste 150 de specii din ordinul Lepidopterelor), precum şi mai multe specii de plante, printre care astragalus, salvia, jurinea sau târtan.

 

Rezervaţia naturală mixtă „Stufărişurile de la Sic”

Stufărişurile de la Sic sunt o rezervaţie naturală de tip avifaunistic situată în satul Sic, pe Valea Fizeşului, alcătuită din stufărișuri, sărături, pajiști stepice, pajiști umede, mlaştini, iazuri, cu vegetaţie de stuf şi papură. Acestea formând un mozaic de ecosisteme ce susține o biodiversitate deosebită. Este o rezervaţie naturală complexă ce cuprinde suprafeţe distincte: masivul de stuf de pe valea Sicului, habitatele de sărătură marginale, păşuni şi fânaţe.

Stufărişurile de la Sic adăpostesc şi asigură condiţii propice de existenţă pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, printre care: corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu,lişiţa, egretele, etc.

Stufărișul compact de pe Valea Coastei și Valea Sicului reprezintă masivul de stuf cu suprafața cea mai mare din România, după Delta Dunării.

CITEȘTE ȘI

10 lacuri din Cluj unde să îți petreci sfârșitul de săptămână

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter